Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2016. Március 20. 00:30, vasárnap | Külföld
Forrás: mti

Merényletek Párizsban - Abdeslam azt állítja, a nemzeti stadionnál akarta felrobbantania magát

Merényletek Párizsban - Abdeslam azt állítja, a nemzeti stadionnál akarta felrobbantania magát

Salah Abdeslam, a tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő párizsi terrorakciók legfőbb gyanúsítottja azt állította brüsszeli kihallgatásán,

hogy a Stade de France nemzeti stadionnál a támadások estéjén fel akarta robbantani magát, de az utolsó pillanatban visszakozott - mondta szombaton Francois Molins párizsi főügyész.

"Az első nyilatkozatai, amelyeket óvatosan kell kezelni, egy sor kérdést vetnek fel, amelyeket Salah Abdeslamnak meg kell majd magyaráznia" - hangsúlyozta az ügyész párizsi sajtótájékoztatóján, emlékeztetve arra, hogy a terrorista a stadiontól, ahova gépkocsival elvitt két öngyilkos merénylőt, Párizs XVIII. kerületébe hajtott. Ez utóbbi helyszín annak ellenére szerepelt abban a közleményben, amelyben az Iszlám Állam dzsihadista szervezet másnap magára vállalta a merényletsorozatot, hogy ott végül nem történt merénylet.

A francia hatóságok eddig azt gyanították, Abdeslam azt tervezte, hogy a XVIII. kerületben robbantja fel magát. A nyomok alapján járt is ott este 10 órakor és ott hagyta azt a fekete Renault Clio típusú gépkocsit, amellyel a kamikázékat vitte a stadionhoz. A gépkocsit négy nappal később találta meg a rendőrség. A dzsihadista innen Párizs egyik déli elővárosában, Montrouge-ban járt, ahol egy szemetesben eldobta a robbanóövét, mielőtt szombat hajnalban két barátjával visszaindult Belgiumba.

Az ügyész elmondta, hogy a férfinak "központi szerepe volt a terrorkommandó összeállításában és a merényletek logisztikai előkészítésében". Megemlítette, hogy a dzsihadista júliusban és augusztusban többször átutazott Európán és részt vett a migránshullámmal Európába érkező terroristák szállításában. Azt is megerősítette, hogy Abdeslam a saját nevén bérelt két gépkocsit, amelyet a támadásokhoz használtak, valamint ő vásárolta meg a robbanóövekhez használt oxigénes vizet.

Francois Molins megerősítette, hogy Abdeslam ellen szombaton Franciaország kiadott egy újabb európai elfogató parancsot, kiegészítendő a tavaly november 24-én kiadott első elfogató parancsot.

"Salah Abdeslam nem járult hozzá ahhoz, hogy átadják a francia hatóságoknak, de ez semmiben nem jelent akadályt" - jelezte az ügyész, miután az uniós együttműködés keretében Belgium maximum három hónapon belül átadhatja a dzsihadistát Franciaországnak.

A belga ügyészség korábban közölte, Abdeslam és a vele együtt őrizetbe vett férfi ellen "terrorista gyilkosságban való részvétel" jogcímén emeltek vádat.

A hatóságoknak a 26 éves, marokkói bevándorló családban született és Brüsszelben nevelkedett francia állampolgár a kihallgatás során bevallotta, hogy Párizsban tartózkodott tavaly november 13-án, a terrortámadások elkövetése napján. A terroristát a kihallgatását követően egy fokozottan őrzött börtönbe szállították a nyugat-belgiumi Brugge városába.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.