Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2015. November 21. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:

Mérsékelten csökkent a migránsok száma a nyugat-balkáni országok szigorítása után

Mérsékelten csökkent a migránsok száma a nyugat-balkáni országok szigorítása után

Mérsékelt csökkentést hozott pénteken a Szerbiába és Horvátországba érkező migránsok számában az, hogy a nyugat-balkáni migránsútvonalon fekvő országok egy nappal korábban bejelentették:

ezentúl csak a háború sújtotta övezetekből érkezőket engedik be, a gazdasági bevándorlókat nem.

A szerbiai közszolgálati televízió beszámolója szerint a szerb-macedón határon húsz százalékkal csökkent az oda érkező migránsok száma, a befogadóközpontban az utóbbi 24 órában négyezer embert vettek nyilvántartásba. A presevói befogadóközpontban csak azokat veszik nyilvántartásba, akiknek vannak korábban, más országban kiállított érvényes papírjaik, dokumentumok nélküli migránsokat az előző időszaktól eltérően már nem regisztrálnak. Csütörtökön mintegy ezer embert fordítottak vissza a határon.

A szigorú biztonsági ellenőrzések mellett most már az állampolgárságot is figyelik, Szerbia ugyanis - szlovén és horvát bejelentések után - ezentúl csak a szíriai, iraki vagy afgán állampolgárokat engedi be, illetve az utóbbi három csoportból is csak azokat, akik rendelkeznek görög vagy macedón regisztrációs papírokkal.

A macedón-görög határon viszont összetűzésekre került sor, mert Macedónia is a szerbiaival megegyező szigorításokat vezetett be. Több ezren próbáltak meg átjutni a határon, körülbelül háromezren azonban a görög oldalon rekedtek, ők főleg Iránból és Észak-Afrikából érkeztek.

A macedón Plusinfo.mk hírportál beszámolója szerint a gyevgyelijai határállomáson körülbelül száz, marokkói, libanoni, kongói és bangladesi migráns azzal igyekezett megakadályozni a Szalonikiből Szkopjéba tartó vonat indulását, hogy a sínekre feküdt. "Ha mi nem mehetünk, akkor nem engedünk titeket sem" - skandálták.

A szerb-horvát határon nincs torlódás, továbbra is vonattal szállítják Sidből a horvátországi Bródba (Slavonski Brod) a migránsokat, de csak az iraki, afgán és szír állampolgárokat engedik fel a szerelvényekre. A többieket egy Belgrád melletti befogadóközpontba szállítják mindaddig, amíg vissza nem tudják őket küldeni származási országukba - pénteken körülbelül 400 embert kellett visszafordítani a horvát határról. Szerbia arra számít, hogy körülbelül 1500 gazdasági bevándorlónak minősülő migránst küldenek vissza a szlovének és a horvátok, ennyi ember elszállásolására pedig elegendő hely van a befogadóközpontokban.

Eközben Horvátország pénteken ismét tiltakozó jegyzéket küldött Szlovéniának, mert Ljubljana kerítést épít a szlovén-horvát határszakaszon, és a kerítés a horvát részre is átnyúlik.

Egyelőre nem a kerítés miatt, de csökkent a Szlovéniába irányuló migránsáradat, csütörtökön valamivel több mint ötezer embert regisztráltak. Ljubljana egy 160 tagú migránscsoportot akart visszaküldeni Horvátországba csütörtökön, sikertelenül, a horvát hatóságok ugyanis nem fogadták a visszaküldötteket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.