Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2018. November 24. 05:01, szombat | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Mesés történet a sikeres esztergomi evezős lányról!

Mesés történet a sikeres esztergomi evezős lányról!

Mesébe illő az Esztergomi Evezősök Hajós Egylet versenyzőjének, Ruzsits Dorottyának rövid története. Ráadásul úgy tűnik, hogy a világ másik felén is rátalál az evezőlapát és a sikerek!

Dorottya 2012-től, 11 éves korától evez az esztergomi egyletben, és ez számára törvényszerű is volt, mert édesanyja mellett, annak két testvére és két unokatestvére is sikeres evezősök voltak. Ezért Dorottya is természetesnek vette, hogy beállt a sorba. Dorottya a sikeres versenyzés mellet jó tanulmányi eredményeket is magáénak tudhatott a Dobó Katalin Gimnázium tanulójaként. Többször kapott elismerést a „Jó tanuló-jó sportoló” városi pályázatokon is. Versenyeredményeivel az utóbbi években az egylet legsikeresebb versenyzői közé tartozott. Idén egypárevezősben Diákolimpiai Bajnoki címet, evezős ergo méteres Országos Diákolimpián egyéniben és csapatban is bajnoki érmet nyert. Az Országos Vidék Bajnokságon ezüstéremmel, a Budapest Bajnokságon bajnoki címmel gazdagította eredményei sorát.

A tanulás és az evezés mellett volt egy vágya, hogy legalább egy évet külföldön, más kultúrában élők környezetében töltsön el, megismerve az ottani életformát, szokásokat és nem utolsósorban spanyol nyelvtudását tökéletesítse. Ennek lehetősége idén elérhetővé vált számára, azzal, hogy diákcsere program keretében Argentínába utazhatott.

Az utazás előkészületei és izgalmai között még javában folytak a hazai evezős versenyek, még az Országos Evezős Bajnokságon való szereplés is várt rá, amit tisztességgel bevállalt és teljesített, a „B” döntőbe kerülve, azt megnyerve a VII. helyet érte el.

Ezek az események láthatóan kettős érzelmeket váltottak ki Dorottyából. A kíváncsi várakozás örömét az utazás miatt és bizonytalanságot az evezéstől való elszakadás miatt. Amikor értesült róla, hogy hol és milyen család várja már csak a várakozás öröme látszott rajta. Kiderült, hogy leendő lakhelye közelébe evezős klub működik és a befogadó család több tagja is evezős.

Ruzsits Dorottya a Santa Fe versenyen fölényesen vezeti a mezőnyt

Amikor kiutazott, napokon belül felkereste az evezősklubot, ahol örömmel fogadták. Rövid időn belül versenyhajót kapott és elkezdhette az edzéseit a Paraná folyón. A klubjában, látva tehetségét és felkészültségét, hamar versenyengedély is kapott, és benevezték a következő versenyre is. Dorottya, az argentin klubja és az esztergomi egylet legnagyobb örömére az ifjúsági és az U23-as egypárevezős versenyszámokat fölényesen megnyerte. Ez lehetőséget adott számára, hogy elinduljon az Argentin Nemzeti Evezős Bajnokságon. A magyar lány az ifjúsági egypárevezősök mezőnyébe, az előfutamok során elért 4. időeredményével a döntőbe evezte be magát. A döntőt megnyerő, argentin versenyző a 2018-as Ifjúsági Olimpián, evezésben aranyérmet, az idei Evezős Ifjúsági Világbajnokságon ezüstérmet nyert, Ruzsits Dorottya az argentin nemzeti bajnokságon a VI. helyezést szerezte meg.

Érmekkel és kupával az edzőjével

Az esztergomi evezősök gratulálnak és visszavárják!

Mármarosi Győző, az Esztergom Evezősök Hajós Egyletének elnöke

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.