Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2014. November 12. 09:28, szerda | Helyi
Forrás: SZentgyörgymezői Olvasókör

Meseterápia az Olvasókörben

Meseterápia az Olvasókörben

Novemberi programjai közt Meseterápiát is tart a Szentgyörgymezői Olvasókör. November 15-én szombaton a Vasjankó című Grimm mese várja az érdeklődőket.

Meseterápia: A mese gyógyító ereje
Mi a meseterápia: Szinte nincs olyan élethelyzet, amelynek ne lenne meg a mesebeli, népmesebeli megfelelője. A terápia lényege, hogy a mesék személyiségtől, élethelyzettől, életkortól függően más- és más ruhát öltenek a hallgató számára. Cselekményük és szimbólumrendszerük megjeleníti és leképezi gyermekeink lelki fejlődését, társas kapcsolataikban megnyilvánuló állomásait, fordulópontjait, jellegét. A történetek világába helyezkedve a csoportfoglalkozásokon - a terapeuta vezetésével - megtörténik a tudattalan tartalmak, vágyak, érzések, indulatok képpé formálása. A terápia gyógyító hatása abból ered, hogy a rejtett érzések, a kimondatlan feszültségek finom felszínre kerülésével és képpé formálásával az egyén alkalmassá válik arra, hogy saját fejlettségi szintjén foglalkozzon a problémával és saját belső módszerével oldja fel azt.

Mit tanulhatunk a mese hőseitől: A mesehősök nem tervezgetnek, hanem cselekszenek, konkrét lépéseket tesznek ennek érdekében. Teszik a dolgukat és ez minket is elmozdulásra késztet. A hősök nem hagyják, hogy a dolgok maguktól elrendeződjenek. A mesék felelősségre szólítanak fel saját magunkért és a körülöttünk élőkért egyaránt. A mese hősei folyton mozgásban, „úton” vannak, mert tudják, hogy nem lehet mindent egy helyen megtalálni. Mennek, mendegélnek, és bárhol járnak, tapasztalatokat szereznek, hogy azokat önmaguk jobbítására fordítsák.

Mikor használható eredménnyel:
- gyakori vagy tartósan fennálló kudarchelyzet oldásakor,
- az érzelmek jobb kifejezésében
- empátiakészség javítására
- zárkózottság oldására
- személyiségfunkciós zavarok javulása (személyiségfunkciók: érzékelő, gondolkodó, intuitív, érző)
- a problémamegoldó készség fejlődésében
- komplexusok felismerésében és oldásában
- szociális készség javulásában

A Szentgyörgymezői Olvasó novemberi meseterápiáján a Vasjankó című Grimm mese lesz terítéken, ezért a résztvevőket arra kérik a szervezők, hogy a mese elolvasásával érkezzenek. Előzetes jelentkezés szükséges. Bővebb információ, jelentkezés: Sándor Judit s.judit@freemail.hu, vagy 30/551-8613.

Részletes novemberi program!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban