Városlista
2023. június 6, kedd - Norbert

Hírek

2013. Július 30. 08:30, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Mesterséges földhőrendszerek kifejlesztésébe kezdett a Mannvit Kft.

Mesterséges földhőrendszerek kifejlesztésébe kezdett a Mannvit Kft.

Mesterséges földhőrendszerek kifejlesztésére nyert el csaknem 120 millió forintos támogatást az Új Széchenyi Terv pályázatán a Mannvit Tervező és Tanácsadó Kft. - közölte a cég az MTI-vel.

A kisérleti fázisban lévő technológia lényege, hogy lehetővé teszi a vizet nem tartalmazó, nagy mélységben levő, magas hőmérsékletű kőzetek hőenergiájának felhasználásával villamos energia termelését. A mesterségesen repesztett kőzetrétegbe lesajtolt vizet felszínre juttatva kinyerhető a mélyben tárolt hő, amely elektromos áram előállítását teszi lehetővé.
A tervezőcég 118 917 136 forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a K+F tevékenységre, ez a közlemény szerint az ország számára kiemelt jelentőségű, mivel áramtermelő geotermikus erőművek Magyarországon eddig még nem épültek.
Tájékoztatásuk szerint a 2013 februárjában indított K+F tevékenység adja a technológiai alapot egy későbbi mintaprojekt keretében megvalósítható erőmű tervezéséhez. A beruházás, amelynek lebonyolítását a Mannvit a partnereivel közösen tervezi, a dél-alföldi régióban számos új munkahelyet teremt, és a térség infrastrukturális fejlődését is elősegíti.
A Mannvit Kft. közleménye szerint Magyarország geotermikus adottságai kiválóak, viszont e természeti kincs energetikai hasznosítása jelenleg még gyerekcipőben jár.
Az izlandi Mannvit cég 2008-ban hozta létre magyarországi leányvállalatát Mannvit Kft. néven, amely megalapítása óta a magyarországi geotermikus iparág fejlesztéséért tevékenykedik. A nemzetközileg is jelentős cégcsoport leányvállalata a céginformáció adatai szerint 2011-ben 223 millió forint nettó árbevétel mellett 30 millió forint üzemi eredményt ért el. 2012-ben 199 millió forint árbevételt és 16 millió forint üzemi veszteséget könyvelt el.

Címkék: fejlesztés, tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 05. 14:23, hétfő | Belföld

Orbán Viktor a Roszatom vezetőjével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban tárgyalt a Roszatom orosz nukleáris energetikai konszern vezérigazgatójával, Alekszej Lihacsovval - tájékoztatta az MTI-t a miniszterelnök sajtófőnöke.

2023. Június 05. 14:22, hétfő | Belföld

Katasztrófavédelem: 90 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat

A héten 13 vármegye 441 településén, több mint 90 ezer hektáron irtja a szúnyogokat a gyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) - tájékoztatta az OKF hétfőn az MTI-t.

2023. Június 05. 14:15, hétfő | Belföld

A nyílt utcán akart leszúrni egy férfit a vádlott Ajkán

Kábítószert is fogyasztott a 38 éves férfi.