Városlista
2024. június 21, péntek - Alajos

Hírek

2023. Március 30. 14:53, csütörtök | Helyi

MI A TÁJKÉP? EDELMAYER ZSOLT FOTOGRÁFUS KIÁLLÍTÁSA

MI A TÁJKÉP? EDELMAYER ZSOLT FOTOGRÁFUS KIÁLLÍTÁSA

Edelmayer Zsolt fotográfus kiállítása nyílik meg 2023. április 1-jén 16:00 órakor a Kapcsolatok Házában, az Eurohíd Alapítvány szervezésében.

Edelmayer Zsolt fényképész és kulturális antropológus. 2009-től tagja a tatabányai Kép-Szín-Tér Fotóművészeti Műhely Egyesületnek, amelynek 2021 óta választott elnöke. 2011-ben tette le a fényképész szakvizsgát, majd kulturális antropológiát és vizuális kultúratudományt tanult. Munkája kapcsán közművelődési szakember szakképzettséget is szerzett. Ezek ismeretében jobban rálátunk arra, miért is foglakoztatja a tájkép fogalma és annak kiterjesztése olyan irányokba, amire alapvetően nem is gondolnánk.

Már a kiállítás címében felteszi a szerző a kérdést: Mi a tájkép? A kiállításon a fotográfus képpárokat állít egymás mellé, melyeken tájak és állatfotók váltakoznak. Jogosan merül fel bennünk is a kérdés, hogy az állatfotóknak mi köze van a tájképekhez? Erre Edelmayer Zsolt a következőképpen válaszolt: „Hogyan találkozik az állatfotózás és a városképek világa? Ha elég közelről vizsgáljuk, akkor sehogy. Kicsit hátrébb lépve a szigorú definícióktól azonban azt láthatjuk, hogy mindkét területben elmélyülve formákat, alakzatokat, kompozíciókat találunk. Még hátrébb lépve (egy csipetnyi absztrakciót hintve a hályogkovácsok szemébe) azt találjuk, hogy minden lehet tájkép. A városi épített környezet is egyfajta - direktebb módon - tájkép, de a lovak hátát szemlélve is felfedezhetjük a geometriai absztrakció révén a nagy síkságokat, hegyeket, dombokat, völgyeket... Az eredeti formák, terek, felületek, lények - a fotográfiai konstrukció és dekonstrukció révén -, ebben a kiállításban elveszítik eredetüket és átlényegülnek egy másik tárggyá, melynek kibontása a fotográfus és a néző kettősén múlik.”

Edelmayer Zsolt folyamatosan alkot, fotóit kiállításokon, pályázatok alkalmával és az online térben mutatja be az érdeklődőknek. Kedvelt témái az épített terek emberekre gyakorolt hatása és viszont, az emberek épített terekre gyakorolt hatása. A fotózás során keresi azokat a városi helyszíneket, tereket, melyeket a használói a megszokottól eltérő jelentéssel ruháznak fel. „Fényképészként szabad szemmel járom a világot, antropológusként észreveszem a környezet sajátosságait. Ezeket a kamerám által kompozíciókba rendezem és további jelentéssel bővítem. Úgy gondolom, hogy a társadalmi- és környezeti folyamatok a fényképészet eszközével dokumentálhatóak, az antropológia eszköztárával feldolgozhatóak, a fotóművészet eszközével elmesélhetőek, a közösségek útján pedig átélhetőek.” – mondta el munkájáról az alkotó.

A kiállítást Wunderlich Péter szemiotikus, design teoretikus fogja megnyitni. Wunderlich Péter jelekkel és jelentésekkel foglalkozó szakember, aki a minket körülvevő környezet szimbólumait kutatja. Egy tárgyat többféle aspektusból szemlélhetünk és értelmezhetünk. Ezt történik akkor is, amikor Edelmayer Zsolt nem hagyományos értelemben vett tájképeit szemléljük. Hogy mi is a tájkép? Magyarázatot kapunk majd a megnyitón...

A kiállítás 2023. április 30-ig lesz látható a Kapcsolatok Házában 11:00-16:00 óra között, hétfői napok kivételével. A belépés ingyenes!

Mécses Éva Hilda művészettörténész

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 28. 19:52, kedd | Helyi

Tűzoltó gyereknapot rendezett a Richter

Immáron harmadik alkalommal rendeztek Richter Tűzoltó Gyereknapot Dorogon.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 17:21, kedd | Helyi

Jöjjön el gyermekével a Richter Tűzoltó Gyereknapra!

Május 25-én, szombaton immár harmadik alkalommal rendeznek interaktív gyereknapot a Richter Gedeon Nyrt. dorogi gyáregységének nagyparkolójában.