Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. December 06. 15:53, hétfő | PR
Forrás: (x)

Mi az a VIN szám?

Mi az a VIN szám?

A VIN szám egy kulcsfontosságú része annak, ha valaki pontos adatokat akar megtudni egy megvásárolandó autóról. Pontosan ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogy mi is ez a kód és egész konkrétan mire jó.

Mit jelent maga a „VIN”?

A VIN szám egy mozaikszó, ami az angol "Vehicle Identification Number" (jármű azonosító szám) kifejezésből származik. Magyarországon ezt leggyakrabban egyszerűbben csak alvázszámnak szoktuk ezt hívni. Ebből a meghatározásból már viszonylag könnyű kikövetkeztetni, hogy egész pontosan mire való ez a VIN szám. Nemes egyszerűséggel egy egyéni azonosítóval látja el a járművet, amivel a későbbiekben meg lehet különböztetni és az évek alatt nyomon lehet követni.

Miből tevődik össze ez a számsor?

Mivel egy elég bonyolult rendszerről van szó, ezért az összes országban egységes azonosítást használnak és ezáltal ugyanazzal a logikával rakják össze a számsort.
Az első 3 számot vagy betűt a gyártó nemzetközi azonosítója teszi ki, utána pedig a modellhez kapcsolódó 6 darab számjegy következik. Végül pedig jön a lényeg, a gépjármű egyedi azonosítója, ami legalább 8 karakter és az utolsó 4 általában szám. Ez az utóbbi rész tartalmazza a gyártási évet és a gyártó üzem jelölését. Ezt a három különálló részt szóközökkel vagy kötőjellel választják el. Végezetül egy olyan azonosítót kapunk, ami legalább 17 karakterből áll.

Érdekesség, hogy I, O, illetve Q betűket nem használnak az azonosításhoz, mivel azok félreolvashatók és könnyen problémát okozhatnának. Ezeken kívül viszont az angol ABC összes többi betűjét megtalálhatjuk.

Mire jó egy átlag autótulajdonosnak a VIN szám?

A VIN szám alapján rengeteg információt tudhatunk meg egy adott autóról, így ha csak egy leendő autótulajdonosról van szó, akkor az alvázszám elengedhetetlen a vétel előtt. Egy egyszerű járműtörténeti ellenőrzéssel kritikus adatokat szerezhetünk meg egy gépjárműről és mivel ennek a lefuttatásához szükséges a VIN szám, így mindenképpen érdemes elkérni.

Mi derülhet ki a egy járműtörténeti ellenőrzésből?

Nagyon sokan nem érzik a jelentőségét egy ilyen ellenőrzésnek, pedig rengeteg fáradtságot és pénzt lehet vele megsprórolni. A járműtörténet megmutatja, hogy egész pontosan milyen balesetek és károk érték az adott autót, illetve, hogy milyen munkákat végeztek el rajta autószerelők. Még egy jelentős információ ami ilyenkor kiderül, az a kilométeróra állása időrendben. Ha itt komoly eltéréseket vagy valószínűtlen számokat találunk akkor nagy valószínűséggel visszapörgették az órát és sokkal használtabb a jármű, mint ahogy azt állítják. Az ilyesmit érdemes elkerülni és erre tökéletes egy járműtörténeti ellenőrzés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.

2024. Április 05. 22:16, péntek | PR

Teljes energiafüggetlenség napelemekhez kapcsolható telepíthető áramfejlesztőkkel

Az energiaellátás fennakadásmentes biztosítása ma már alapvető igény, melynek érdekében a technológiai fejlődés és a környezettudatos gondolkodás egyre inkább összefonódik.