Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Május 10. 13:00, szerda | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Mi folyik a háttérben égető ügyben?!

Mi folyik a háttérben égető ügyben?!

Finoman szólva is nem túl elegáns, ahogy a HC Logistic nyomul.

Kitették őket az ajtón, visszajöttek az ablakon – nagyon leegyszerűsítve így összegezhetőek az elmúlt két hónap eseményei a Párkányba hulladékfeldolgozót tervező HC Logistic-al kapcsolatban. Ennél azonban nyilván sokkal több minden van a háttérben, amelyekről vajmi keveset tudni.

Alapvetően az egész projektet belengi a nyilvánosság kizárása az eseményekből, mint ismert, a közvélemény is csak az utolsó pillanatban szerzett tudomást az – nevezzük így – „első körös” próbálkozásról. Akkor itt az infoesztergom.hu oldalon számoltunk be arról, hogy egy évi 20 ezer tonnás kapacitású, műanyagot és használt gumiabroncsokat is feldolgozó hulladék-feldolgozó üzem települne az ipari parkba.

Az MKP aláírásgyűjtést szervezett, három nap alatt több mint 7500-an írták alá az üzemet elutasító petíciót, miközben Esztergom önkormányzata és Komárom-Esztergom megye önkormányzata egyaránt tiltakozott az üzemmel szemben, egyben kérték bevonásukat egy nemzetközi környezeti hatástanulmányba.

Bérkommentelőkkel tért vissza a pozsonyi cég?

A nem várt – s talán nem állunk tőle messze: elkerülni kívánt – nyilvánosság rosszkor jött, hiszen információink szerint a pozsonyi székhelyű cég már a telket is megvásárolta a beruházáshoz. Mostanra kiderült, hogy a hangos és határozott tiltakozással szemben meghátráló cég csak átmenetileg vonult vissza, ráadásul ugyanazzal a lendülettel ismét támadásba is lendült.

A Green Park néven futó új projekttel kapcsolatban még április 4-én elindítottak egy közösségi oldalt, amelyen megpróbáltak megalapozni az újabb projektnek. Az oldalon meglepően sok nem környékbeli „lájkoló” jelent meg Pozsonytól Trencsénen át Selmecbányáig, köztük pedig rendszeresen felbukkan több név, köztük egy – vélhetően – médiatervezéssel foglalkozó szakemberé, vele majd később foglalkozunk.

A cél mindenestre egyértelműen az volt, hogy megpróbálják ez úton meggyőzni az embereket, ennek megfelelően szép reklámanyagok vannak a hulladék-újrahasznosításról, riasztó képek és adatok arról, hogy néhány éven belül belefulladunk a szemétbe. És meglepően kevés – szinte semmi – információ magáról a párkányi beruházásról.



Szabó Eugen nem titkolja: támogatja új ipari létesítmények építését

Mellékszál – de igencsak fontos – hogy Szabó Eugen párkányi polgármester a határozott állásfoglalás helyett megpróbálta elmagyarázni, hogy milyen előnyökkel járna a városnak ez a beruházás. Szabó Eugen egyébként továbbra sem nyilvánult meg a hulladék-feldolgozókkal szemben, abban a sértett hangvételű levélben sem, amelyet néhány napja tett közzé. Sőt, ebben többek azt írja, hogy „sosem titkolta, hogy támogatja azokat a lépéseket, amelyek új ipari létesítmények telepítéséhez vezetnek Párkányban, azonban az nagyon zavarja, hogy a beruházást többen úgy szeretnék feltüntetni, mintha ahhoz a polgármesternek személyes érdekei fűződnének”.

A levélben szó esik még illetlen, sértő és rágalmazó kommentekről a facebookon, amelyeket a polgármester szerint nem kell figyelembe venni.

A gond az, hogy ezek a hozzászólások a párkányi emberektől származnak, akik – az ilyen rosszul sikerült polgármesteri magyarázkodások után – még inkább úgy érzik, hogy a város általuk megválasztott vezetője nem áll ki azért, amelyet több mint 7500 választópolgár szeretne.

Ezt nehéz másképpen értelmezni, mint a többségi vélemény figyelmen kívül hagyását, egyben meglehetősen furcsának tűnik az az érvelés is, hogy az eddigi esetlen kommunikáció után „nyílt párbeszédről” beszél Szabó Eugen.

A petíciós ívek elég világosan és nyíltan fogalmaztak, ahogyan a szomszédos Esztergom és a környék településeinek jelentős része is: nem szeretnének hulladék-feldolgozó üzemet Párkányba. Semmilyet.

Ezt most csütörtökön, május 11-én, 15.30 órától a párkányi Városháza elé tervezett demonstráción ismét nyomatékosítani tudja mindenki, aki ezen a véleményen van.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT