Városlista
2024. február 21, szerda - Eleonóra

Hírek

2014. Szeptember 12. 06:00, péntek | Belföld

Mi jár a hétvégi túlóráért? Bérpótlék? Pihenőnap? – Jogos kérdés

Mi jár a hétvégi túlóráért? Bérpótlék? Pihenőnap? – Jogos kérdés

Pihenőnap, bérpótlék? Pontosan mi jár akkor, ha a munkáltató hétvégi túlórát ír elő a munkavállalónak. Erre válaszol az onlinejogszebesz.hu. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:

Üdvözlet!

A munkahelyemen túlórát (szombati 8 óra) akarnak bevezetni, olyan feltételekkel, hogy nem fizetnek, hanem pihenőnapot biztosítanak helyette! Tudtommal ez a mai jogszabályok alapján szabálytalan! Ismereteim szerint 150% bér + egy pihenőnap verzióban működik csak a dolog. Jól tudom vagy van a munkáltató számára valami "kiskapu"?

2014. 06. 27.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A hétköznapra elrendelt túlórára a munkavállalónak ötven százalék bérpótlék vagy - munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy a felek megállapodása alapján - szabadidő jár. Ha tehát Ön aláír egy ilyen munkaszerződést vagy ezt kiegészítő megállapodást, akkor adható pihenőnap a bérpótlék helyett.
A szabadidő nem lehet kevesebb az elrendelt túlóra tartamánál, és erre az időre az alapbér arányos része jár.
A heti pihenőnapra (azaz szombatra) elrendelt túlórára száz százalék bérpótlék jár. A bérpótlék mértéke ötven százalék, ha a munkáltató másik heti pihenőnapot biztosít. Az Ön által említett verzió tehát a hétvégi túlmunkára alkalmazható.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Náday Judit
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 21. 06:00, szerda | Belföld

Budapestre látogat pénteken a svéd miniszterelnök

Orbán Viktor miniszterelnök meghívására munkalátogatásra Budapestre utazik Ulf Kristersson, Svédország miniszterelnöke február 23-án - jelentette be közleményében Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

2024. Február 20. 16:15, kedd | Belföld

Munkácsy Mihályra emlékeztek születésének 180. évfordulóján a Fiumei úti sírkertben

Munkácsy Mihály festőművész születésének 180. évfordulója alkalmából tartott megemlékezést kedden a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a Fiumei úti sírkertben.

2024. Február 20. 10:38, kedd | Belföld

Szakadékba zuhant gyermeket mentettek a tűzoltók és a speciális mentők

Egy hétvégi kiránduláson történt a baleset, Mátraházánál, a Veronika-rét közelében.