Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. November 26. 16:45, péntek | PR
Forrás: (x)

Mi segít a másnaposság ellen? Tippek és házi gyógymódok túlzott alkoholfogyasztásra

Mi segít a másnaposság ellen? Tippek és házi gyógymódok túlzott alkoholfogyasztásra

Egy őrült éjszaka után felkelni az ágyból gyakran nehezebbnek tűnik, mint egy hegyre mászni.

Valószínűleg hallottad a diákok bölcsességét, miszerint ilyenkor az segít a legjobban, ha valami zsírosat eszel, vagy hideg sört iszol. Vannak bizonyos ételek, amelyek tanulmányok szerint gyógyítják a másnaposságot. Felsoroljuk mit kell tartalmaznia az étlapnak, és mit kell kerülnie egy buli után.

Másnaposság – Okok és tünetek

Mi történik a testünkben, amikor másnaposak vagyunk?

Röviden, az alkohol kiszárítja a szervezetet. A szervezet gyorsan fel tudja szívni az alkoholt, de csak nagyon lassan bontja le: a máj körülbelül hét grammot tud kiszállítani a szervezetből óránként.

Az alkoholtartalmú italok lebontásához több folyadékra és ásványi anyagra van szükség, mint amennyit korábban elfogyasztottunk. A szervezet tehát a hiányzó, de szükséges vizet a szerveinkből vonja ki. Ennek a folyamatnak az eredménye a másnaposság tipikus tünetei:

- fejfájás
- hányinger
- szédülés
- szomjúság

Számos otthoni gyógymód és tipp létezik a másnaposság ellen

Tippek, amelyek segíthetnek:

- Folytatni kell az ivást másnap reggel – bár alkoholmentesen. A szervezet kiszáradt és folyadékra van szüksége. A gyümölcslé-fröccsök pótolják az ásványianyag-tartalmat.

- A gyógytea segít a hányinger ellen, és nyugtatja a gyomrot. A gyomor érdekében csak szénsavmentes vizet szabad inni, mert a szénsav csak tovább irritálja az amúgy is megtépázott gyomornyálkahártyát.

- Az illóolajok, mint például a borsmentaolaj, segítség lehet másnaposság ellen, mivel enyhíteni a heves fejfájást. Egyszerűen masszírozza be a nyakba, a homlokba és a halántékba. A legjobb ezt lassan és körkörös mozdulatokkal csinálni, így a fájdalom gyorsabban enyhül.

- A citromos kávé enyhíti a fejfájást: A szervezet folyadék pótlására a víz mellett a kávé is ajánlott. Évekig azt hallottuk, hogy a kávénak dehidratáló hatása van, de ezt ma már nem lehet feltételezni. Valójában a kávé enyhítheti a fejfájást. A benne lévő koffein enyhe fájdalomcsillapítóként hathat. Vérünkkel együtt az agyba áramlik, ahol kitágítja a beszűkült ereket. A koffein serkenti a vérkeringést és csökkenti a fejfájást.

- A friss levegőn megtett séta segíthet leküzdeni a másnaposságot: a keringés újra beindul, a friss levegő pedig enyhíti a fejfájást.

- Szervezetünk elektrolitokat veszített az alkoholfogyasztás következtében. Ropik, savanyúságok vagy paradicsomlé fogyasztásával leküzdheti a másnaposságot.

- A zöldségleves is pótolhatja a folyadék- és elektrolit veszteséget.

- Fontos, hogy tartózkodjunk a dohányzástól, mert az csak súlyosbítja a másnapi fejfájást. A nikotin csökkenti a vér alkoholszintjét is. Ennek eredményeként úgy érezzük, sokkal többet ihatunk.

- Még a sok cukrot tartalmazó alkoholos italok is csak rontják a helyzetet, mert az édesítőszer gátolja az alkohol lebontását a szervezetben.

- Részesítse előnyben a tiszta italokat, például a vodkát. Másnaposságot is okoznak, de sokkal enyhébb, mert az ilyen italok kevesebb kísérő anyagot tartalmaznak. Az alkoholban lévő kísérőanyagok az etanol és a víz kivételével valamennyi összetevő. Például a sör számos kísérőanyagot tartalmaz, ezért gyakran másnap fejfájás következik be.

- Az este végén egy pohár víz pezsgő kalcium vagy magnézium tablettával megelőző hatású lehet. Így a szervezet visszakapja a mérgezés következtében elvesztett nyomelemeket.

Csak az alkoholtól való tartózkodás akadályozza meg a másnaposságot

Otthoni gyógymódok és trükkök a másnaposság ellen másnap reggel segíthetnek. A másnaposság egyetlen igazi gyógymódja továbbra is az alkoholmentesség.

Kép forrása: pexels.com/hu-hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.

2024. Április 05. 22:16, péntek | PR

Teljes energiafüggetlenség napelemekhez kapcsolható telepíthető áramfejlesztőkkel

Az energiaellátás fennakadásmentes biztosítása ma már alapvető igény, melynek érdekében a technológiai fejlődés és a környezettudatos gondolkodás egyre inkább összefonódik.