Városlista
2023. december 11, hétfő - Árpád

Hírek

2022. Szeptember 01. 18:42, csütörtök | PR
Forrás: (x)

Miért elengedhetetlen a betonacél használata az építkezéseken?

Miért elengedhetetlen a betonacél használata az építkezéseken?

Hogy egy építkezés során a betonfelületek strapabírása megfelelő legyen, számos masszív alapanyagot kell felhasználni. Az egyik ilyen a betonvas, vagy más néven betonacél alkalmazása.

A vasbeton szerkezetek kialakításához – az építőipari vasalásnál - kötelezően jelen kell lennie.

Miért elengedhetetlen a betonacél használata az építkezéseken?

Hogy egy építkezés során a betonfelületek strapabírása megfelelő legyen, számos masszív alapanyagot kell felhasználni. Az egyik ilyen a betonvas, vagy más néven betonacél alkalmazása. A vasbeton szerkezetek kialakításához – az építőipari vasalásnál - kötelezően jelen kell lennie.

Mit érdemes tudni a betonacélról?

A betonvas gyártása hengerléssel történik. A még nagyobb tapadás érdekében az acélbetétek felületét rovátkolni szokták vagy bordákkal látják el. Hazánkban a csavarható bordázott, a csavarbordázott és a nyílbordázott kialakítások terjedtek el. A gyártók többféle hosszban és típusban állítják őket elő, így találkozhatunk egészen vékony – 6-8 mm-es átmérőjű -, valamint vastagabb – 20-25 mm-es – darabokkal is. A nagy teherbírású szerkezetekhez mindenképp utóbbit érdemes használni.

Általában kétfajta betonvas hosszúság jellemző a piacon - a 6, illetve 12 méteres szálak. A 6 méteres betonacél szálakat jóval könnyebb szállítani, de a nagy építkezéseken a 12 méteres darabok jutnak nagyobb szerephez. Az olyan nagy forgalmazók, mint például a Metalloglobus Kft. statikai terv alapján kérésre ráadásul méretre is vágja, és igény szerint meg is hajlítja a betonacélokat, majd úgy szállítja ki ügyfeleinek.

Mi a fő feladata a betonacélnak?

A betonvas legfontosabb feladata, hogy a beton szerkezetét sokkal szilárdabbá és ellenállóbbá tegye. A beton és a betonba ágyazott acélbetét együttműködését a két anyag között fellépő tapadás biztosítja. A betonvas jellemzően még azelőtt bele kerül a szerkezetbe, hogy elterítenék a friss betonmasszát. Ez nagyon alapos és precíz kivitelezést igényel, miután egyáltalán nem mindegy, hogyan használjuk fel a betonacél szálat vagy rácsot.

A betonacéloknak a sávalap és a koszorú kialakításakor van kiemelkedő szerepe, mivel a használatukkal jóval masszívabb építményt kapunk. Egy acélmaggal a középpontban, vagy azzal átszőve megakadályozhatjuk, hogy később a beton elkezdjen repedezni, esetleg megsüllyedjen a sávalap a helytelen kialakítás miatt.

A szerkezetben a beton a nyomóerőt veszi fel, míg az acél a húzóerőt. Ennek oka, hogy a beton bár kiválóan bírja a terhelést nagy nyomás alatt is, húzóerő hatására azonban elhasad, megreped. Ha egy belső acélszerkezettel levesszük ezen irányú terhelést a betonról, máris sokkal kedvezőbb mutatókkal rendelkezik a felépítmény. A betonszerkezet időtállósága, strapabírása tehát a tervezett betonvas mennyiség precíz beépítésétől és a két anyag együttműködésétől függ.

Rengeteg félreértést szokott szülni az építkezéseknél, hogy a betonacélt nem szabad hegeszteni, csupán egy dróttal kötözni. A folyamat célja ugyanis nem egy masszívabb acélszerkezet kialakítása, hanem az, hogy a friss beton ráöntésekor a szálak a helyükön maradjanak. Ha viszont ez tisztázódott, minden valószínűséggel egy igen teherbíró vasbeton szerkezetnek adhatunk életet, amely évtizedekig megfelelően ellátja majd a rábízott feladatot.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 11. 07:22, hétfő | PR

Épületenergetikai korszerűsítést végeztek

Több mint 1 milliárd forintért korszerűsítette a Jánosik és Társai Kft. Budapesten a Csalogány utcában található hét szintes épületet

2023. December 04. 09:53, hétfő | PR

Külföldi munkavállalás – rád hol várnak az álmaid?

A karrierünk során sokan játszunk el előbb-utóbb a gondolattal, hogy milyen lehet külföldön munkát vállalni. Sokan a valóságban is meglépik a váltást, a legtöbben azonban mindig csak álmodoznak és latolgatnak.

2023. November 28. 17:48, kedd | PR

Csődközelből az európai hódításig: így lett nemzetközi siker a 30 éves R-Water

Nagy Ervin 30 évvel ezelőtt édesapja akasztói szódásüzemében indította el azt a vállalkozást, amely ma évi egymilliárdos árbevétellel működik, és 13 országba szállít izotonóniás, sport- és vitaminitalokat.

2023. November 27. 17:09, hétfő | PR

Az okoskonyha fejlődése: Hogyan változtatják meg az intelligens technológiák a főzés élményét?

Az elmúlt évtizedek alatt a konyhatechnológia drámai átalakuláson ment keresztül, a hagyományos eszközöktől egészen a mai napig, ahol az intelligens eszközök és alkalmazások formálják a konyhai életet.