Városlista
2022. december 4, vasárnap - Barbara, Borbála

Hírek

2013. Január 09. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Miért nincs élet a Marson?

Miért nincs élet a Marson?

Naprendszerünkben a Föld után a Marsnak lenne a legmegfelelőbb klímája az élet kialakulására. Csakúgy mint a Föld, szintén sziklás bolygó, sarki jégsapkákkal és évszakok változásával. Még egy nap ideje is hasonló, 24 óra 40 percig tart. Sőt egyre több bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy víz is van a bolygón. Hogyha az élet virágzik a Földön, akkor a Vörös Bolygó miért nem alkalmas az élet kialakulására? Kiderül a BBC összeállításából.

Túl hideg a folyékony víz számára

Mint ismert, a víz az élet elengedhetetlen feltétele, a Naprendszerünkben pedig ritkán fordul elő. Az úgynevezett Goldilocks zóna egy keskeny régió a Mars és a Vénusz pályája kötött, ahol a hőmérséklet megfelelő ahhoz, hogy a víz folyékony maradjon, vagyis se nem túl meleg, se nem túl hideg. A Naphoz túl közeli bolygókon a víz felforr, a távoliakon pedig megfagy. A mi bolygónk, a Föld pontosan ezen a zónán található, tehát a feltételek ideálisak az élethez. Ezzel szemben a Mars ennek a zónának a szélén található, ezért itt hideg a hőmérséklet, akár mínusz 60 fok is lehet. Az alacsony hőmérséklet pedig lehetetlenné teszi, hogy a Vörös bolygón folyékony formában megmaradjon a folyadék.

Hiányzó atmoszféra

Van bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a Marsot egykor óceánméretű vizek borították akkor, amikor még megfelelő volt a légköre vagy atmoszférája. A Mars légköri nyomása azonban nagyon ritka, mindössze 0,75 százaléka a Földének. Mi történt? A Mars kisebb a Földnél, ezért gravitációja mindössze harmada a Földének. A másik és legfontosabb tényező pedig az, hogy a Marsnak hiányzik a mágneses mezője.

Címkék: élet, bolygók, mars, víz

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 04. 11:13, vasárnap | Belföld

Dömötör Csaba: a kormánynak az energiaárak mellett az ellátásbiztonságért is harcolnia kell

Nem csupán az olaj és gáz árának emelkedése ellen kell harcolnia a kormánynak, hanem az ellátás biztonságát is garantálnia kell.

2022. December 04. 11:10, vasárnap | Belföld

Polgár Juditot beiktatták a sakk Hírességek Csarnokába

Szombat este St. Louisban ünnepélyes keretek között beiktatták a sakkozók Hírességek Csarnokába Polgár Juditot, minden idők legjobb női játékosát.

2022. December 04. 08:39, vasárnap | Belföld

AM: a vadhús fenntartható, természetes, egészséges és hazai

2022. December 04. 08:37, vasárnap | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól

Magyarország mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól - közölte hivatalos Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter szombaton.