Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Március 11. 14:21, csütörtök | PR

Miért olyan fontos a kipufogó azonnali javítása?

Miért olyan fontos a kipufogó azonnali javítása?

Kellemetlen, mikor kilyukad és hangos, de sokan nincsenek tisztában vele, hogy a hanghatáson kívül miért annyira fontos a kipufogó javítása.

Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a kipufogó javításról és a következményekről, ha nem teszed.

Gyakran nem vesszük komolyan a kocsi jelzéseit, pedig a kipufogó javítása gyorsan és egyszerűen is megoldható, ezáltal sok gondtól megóvnánk magunkat és járművünket. A kipufogó fontos alkatrésze az autónak, ezért jó tisztában lenni vele, hogy mi is pontosan a feladata és milyen behatások károsak rá.

A kipufogó nem csak gázokat vezet ki

A kipufogó technikai szerepe természetesen a keletkezett gázok és gőzök elvezetése, emellett azonban más fontos szerepe is van.

Megfelelő működés esetén részt vesz nem csak a zajártalom csökkentésében és a járművek környezeti terhelésének csökkentésében, hanem hozzájárul a motor teljesítményének növeléséhez is. A kipufogórendszer felelős a levegő és az üzemanyag arányának fenntartásáért, ezáltal segíti, hogy a kocsi motorja a legjobb teljesítményt adja a legalacsonyabb fogyasztás mellett. Ez hozzájárul a motor élettartamának növeléséhez is.

Mi károsítja a kipufogót?

A kipufogó érthető módon rendkívüli terhelésnek van kitéve. Belső korrózióját az akár 800 fokos gázok és az indításkor keletkező savas kondenzvíz felgyülemlése okozzák. Külső korróziójáért pedig az utakon felcsapódó sár, víz, útsózásból ottmaradt só a felelős, amik mind marják a kipufogó fém alkatrészeit, és lyukat ütnek rajta.

A kipufogó javítására azonban leggyakrabban azért kerül sor, mert a rögzítő alkatrészek, a motortartók és kipufogógumik megrongálódnak és elszakadnak. Ez egyrészt a nagy hőmérsékletű gázok és savak miatt, másrészt pedig a mechanikus behatások és úthibák okozta rázkódások miatt következik be.

Hogyan kerüld el, hogy a kipufogó javításra szoruljon?

A katalizátorok meghibásodását gyakran okozzák különféle üzemanyag- és olajadalékok. Ezeket mindig körültekintően és a motornak megfelelő módon kell alkalmazni. A katalizátor károsodásának elkerüléséhez emellett hozzájárul, ha a gyertyák és légszűrők működésére kiemelten odafigyelünk.

A részecskeszűrő regenerálódásához 50-60 fokos motor kell legalább, ezért a csak rövid utakra használt autóknál a folyamat sokszor el sem indul. Érdemes ezer kilométerenként beiktatni egy hosszabb utat autópályán, hogy elérjük a regenerálódás elindulásához szükséges állapotokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.