Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. Június 18. 06:00, szombat | Belföld
Forrás: mti

Migrációs kérdésekben is együttműködik Magyarország és Ausztria

Migrációs kérdésekben is együttműködik Magyarország és Ausztria

Magyarország és Ausztria kész az együttműködésre a migrációs kérdések megoldásában is - hangsúlyozta a két ország honvédelmi és belügyminisztere pénteken a burgenlandi Rábaszentmártonban (St.Martin),

ahol kétoldalú megbeszélésre került sor. Magyar részről Pintér Sándor belügyminiszter és Simicskó István honvédelmi miniszter, osztrák részről Wolfgang Sobotka belügy- és Hans Peter Doskozil védelmi miniszter vettek részt a találkozón. A miniszterek egyetértettek abban, hogy Európát és az európai értékeket a schengeni határok mentén kell megvédeni, a menekültkérelmeket a jövőben Európán kívül, a külső határok mentén erre a célra létrehozott befogadó pontokon kell elbírálni, valamint Ausztriának és Magyarországnak a V4-ek eddigi tapasztalatait felhasználva közösen kell részt vennie az európai határvédelemben.

Hans Peter Doskozil a miniszteri találkozót követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az elmúlt hónapokban a migrációs válság közepette mindenki a " nagy megoldást" kereste, de nem elegendő várni az európai szintű megoldásra, a kétoldalú együttműködésben is meg kell tenni ami lehetséges.

Utalt arra, hogy Ausztrián és Magyarországon is változatlanul nagy a migrációs nyomás, hiszen a bevándorlók 60-70 százaléka továbbra is a balkáni útvonalon érkezik Európába.

Az osztrák honvédelmi miniszter szerint a két szomszédos országnak a kis lépésekkel, a kis megoldásokkal is foglalkoznia kell, ha pedig sikert tudnak felmutatni az együttműködésben, azzal példát mutatnak más európai tagállamok számára is. Hangsúlyozta, hogy minden migrációt érintő kérdésben, így a visszatoloncolás kérdésében is tárgyalásokat kell folytatni egymással.

Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter azt emelte ki: Ausztria és Magyarország is azon az állásponton van, hogy a migrációs eljárásokat az Európai Unió területén kívül kell lefolytatni, a menekültkérelmekről ezeknek az eljárásoknak a során kell dönteni.

Megismételte, hogy Ausztria tartja magát a korábban rögzített 37 500 fős kerethez, azaz idén legfeljebb ennyi menekültet hajlandó befogadni.

Az osztrák belügyminiszter szerint is fontos lenne egy hatékony európai határvédelmi politika kidolgozása, amit a jövőben Ausztria és Magyarország közös javaslataival kíván segíteni.

Simicskó István honvédelmi miniszter a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a magyar és az osztrák álláspontok közeledtek egymáshoz, a találkozót eredményesnek tartja. Szavai szerint időszerű a két ország együttműködése migrációs kérdésekben is, hiszen egyetértettek abban, hogy a külső határoknál kell megvédeni Európát, az európai értékeket és a schengeni vívmányokat is.

Pintér Sándor belügyminiszter bejelentette: a kétoldalú miniszteri találkozón megállapodtak abban, hogy magyar-osztrák munkabizottságot hoznak létre, amely a következő egy hónapban tárgyalni fogja a migrációs válság kezelésével kapcsolatos együttműködés valamennyi fontos kérdését, és megoldási javaslatokat is kidolgoznak.

Közölte: meghívta mindkét osztrák minisztertársát Magyarországra, hogy egy hónap múlva a bizottság jelentését és javaslatait együtt értékeljék, ezek alapján pedig közösen javaslatokat tegyenek az Európai Unió számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során