Városlista
2023. szeptember 24, vasárnap - Gellért

Hírek

2016. Szeptember 22. 13:01, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - fotó: illusztráció

Migránsokat szállító belga rendőröket állítottak elő Franciaországban

Migránsokat szállító belga rendőröket állítottak elő Franciaországban

Előállítottak két belga rendőrt Észak-Franciaországban, akik a furgonjukban szállítottak vissza 13 migránst belga területről Franciaországba

- közölték csütörtökön francia rendőrségi források, amelyek "mély rosszallásuknak" adtak hangot az ügy miatt. A nyugat-flandriai Ieper (Ypres) két rendőrét kedd este vette őrizetbe a francia rendőrség Nieppe-nél, mintegy húsz kilométerre az észak-franciaországi Lille városától, ahol három órán át hallgatták ki őket.

Egyikük, Georges Aeck felügyelő az RTB közszolgálati televízióban azt mondta, hogy azért szállították a migránsokat a furgonjukban, mert nem "akarták őket otthagyni az út szélén és hagyni visszagyalogolni a határig. Elvittük őket abba az irányba, amelybe menni akartak" - mondta a belga rendőr.

Kedden délelőtt egy Belgiumba tartó francia fuvarozó zajt hallott a kamionjából és riasztotta a francia rendőrséget, amely migránsokat talált a raktérben. Miután a leleplezés már belga területen történt, a franciák szóltak a belga rendőrségnek, amely előállította az illegális bevándorlókat, és az ieperi rendőrőrsön kihallgatta őket. A Calais-ból Nagy-Britanniába tartó csoport tévedésből rossz kamionba szállt, ezért a belga rendőrök úgy döntöttek, segítenek nekik visszajutni Franciaországba.

Georges Aeck szerint ötven méterre a francia-belga határtól állította meg a belga rendőrségi furgont a francia rendőrség, miután a belga rendőrök nem szállíthatnak át csak úgy migránsokat Franciaországba.

Vincent Gilles, a belga rendőrségi szakszervezet, az SLFP elnöke szerint a belga rendőröket az igazoltatást követően francia kollégáik megbilincselték, és a kihallgatás során nem adtak magyarázatot arra, miért intézkednek velük szemben.

"Meg kellett volna mondaniuk, mivel gyanúsítanak. Nem pénzért csináltuk, ez nem embercsempészet. Csak segítettünk nekik (visszajutni)" - mondta a belga rendőr a televízióban.

Az észak-franciaországi prefektúra "a legmélyebb rosszallásának adott hangot a belga rendőrök eljárása miatt, amely nem felel meg a Franciaország és Belgium között megszokott eljárási gyakorlatnak". A közlemény szerint a két ország hatóságai egyeztetnek annak érdekében, hogy folytatódhasson az együttműködés és a jó viszony, nevezetesen a bevándorlás területén".

A belga furgonban talált 13 migránst a francia rendőrség a lille-i határőrségre szállította. Három kiskorút a gyámügyi hatóságok felügyelete alá helyeztek, a tíz nagykorúnak pedig jelenleg vizsgálják a helyzetét.

Címkék: belga, francia, migráns, rendőr

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 20. 09:50, szerda | Külföld

Az ENSZ-t kritizálta Zelenszkij

Az ENSZ Közgyűlésének terme sok háborút látott már, de a szervezet nem bizonyult aktív védelmezőnek agressziók esetében - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ 78. ülésszakán elmondott beszédében kedden.

2023. Szeptember 20. 06:00, szerda | Külföld

Szlovákia sem szünteti meg a gabonaimport korlátozását

Az ukrán gabona behozatalára vonatkozó korlátozások fenntartása miatt a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) beadott ukrán panasznak nincs jogalapja, Szlovákia nem szünteti meg az embargót

2023. Szeptember 20. 06:00, szerda | Külföld

Bild: a német belügyminiszter szavazati jogot adna a menekülteknek

Nancy Faeser német szövetségi belügyminiszter szavazati jogot adna a Németországban élő külföldieknek - írta a Bild című német lap kedden a szociáldemokrata párt (SPD) Hessen tartományi szervezetének választási programja alapján.