Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Október 21. 12:00, péntek | PR
Forrás: (x)

Miként segíti a nyugodt alvást a monitor szemüveg?

Miként segíti a nyugodt alvást a monitor szemüveg?

Manapság az emberek nagy része a számítógép előtt ülve végzi a munkáját, pihenésképpen pedig tévézéssel tölti az idejét, így a digitális eszközökből áradó kék fény ártalmas hatásai is egyre hangsúlyosabban vannak jelen az életünkben. A nagy mennyiségű kék fény akár súlyos panaszokat is okozhat, de általános közérzetünket mindenképpen negatív irányba befolyásolja a folyamatos fényhatás. De mi a baj a kék fénnyel, miben lehet segítségünkre egy kékfény szűrős monitor szemüveg?

A kék fény és a szemfáradtság

Az emberi szemet érő és oda behatoló fényeknek csak egy része látható, de a látható fény is különböző tartományokra bontható. Ezek egyike a kék fény, amelynek egyik fő forrását a bennünket körülvevő digitális eszközök képernyője jelenti. A tévé, a számítógép, és az okostelefon mind-mind olyan fényforrások, amelyek nagy mennyiségű kék fénnyel bombázzák a szemünket, és olyan tüneteket okoznak, mint például a szem kiszáradása, viszketése, homályos látás és szemfáradtság. A felsorolt tünetek gyakran kiegészülnek kínzó, szűnni nem akaró fejfájással is.

Kék fény okozta álmatlanság

A kék fény negatív hatását az is felerősíti, hogy az esti sötétségben a szemeink sokkal érzékenyebbek a mesterséges fényforrásból érkező sugárzásra. Az elektromos berendezésekből áradó kék fény az alvás minőségét is jelentősen befolyásolhatja. Ennek elsődleges oka, hogy az alvást segítő, úgynevezett melatonin hormon termelését megzavarja. Éppen ezért az elalvást megelőző 1-2 órában már nem javasolják a szakemberek a különböző elektromos készülékek használatát, hiszen az alvás minősége nagy mértékben romlik, sőt akár teljes álmatlanságot is tapasztalhatunk.

A tartósan fennálló álmatlanság súlyos egészségügyi gondokhoz is vezethet, gyakran elhízás, daganatos megbetegedések, vagy depresszió is jelentkezhet az embereknél.

Mi az a monitor szemüveg?

A monitor szemüveg egy speciális lencsével ellátott, dioptria nélküli szemüveg, amelyet egy kék fényt blokkoló szűrővel látnak el. A kékfény szűrő réteg hatékonyan semlegesíti a digitális készülékek képernyőjéből áradó, nagy energiájú kék fényt, így a szemüveg használatával az egészségre gyakorolt káros hatásai jelentős mértékben csökkenthetők, vagy akár teljesen megszüntethetők. De vajon milyen előnyökkel járhat még, ha monitor szemüveget hordunk?

- javul a koncentráció
- a szemünk hosszabb idő után is kevésbé fárad el
- javul az alvás minőség, gyakran segít megszüntetni az álmatlanságot
- csökken a szemszárazság és a fejfájás

Az eyeshield.hu oldalon többféle monitor szemüvegből is választhat, akár már másnapi szállítással.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.