Városlista
2022. május 17, kedd - Paszkál

Hírek

2020. Június 25. 18:50, csütörtök | Helyi
Forrás: (x)

Mikor lett a napszemüveg divatkiegészítő?

Mikor lett a napszemüveg divatkiegészítő?

A napszemüveget ma leginkább divatos kiegészítőként használjuk, mellesleg megvan az a hasznos funkciója is, hogy védi a szemünket a nap káros sugaraitól.

Eredetileg azonban teljesen fordítva volt a történet: a napszemüveg jó sokáig inkább funkcionális eszköz volt, semmint divatkellék.

Meglepő lehet, de már az ókorban is használtak kezdetleges napszemüveg-féleségeket. Színes üvegeket, csiszolt kristályokat használtak erre a célra, de olyan verzió is volt, hogy elefántcsont keretekbe kis nyílást vágtak, hogy valamennyit lássanak – így kevésbé érte a nap a szemet. Ezek a napszemüvegek persze még nyomokban sem emlékeztettek a maiakra: nem volt például szára, ehelyett a legkülönbözőbb módokon igyekeztek a szem előtt tartani, például pántokkal, de kalaphoz rögzíteni is próbálták őket. A ma is ismert szemüvegforma a 18. században terjedt el, de ekkor még csak a látáskorrigáló szemüvegek körében.

A napszemüvegek elterjedése

Az első, mai értelemben vett napszemüveg a 20. század elején készült el, de ekkor még nem terjedt el széles körben. Az első mérföldkő a divattá válásban az volt, hogy a második világháborúban az amerikai légierő rendelt nagyobb mennyiségben napszemüvegeket a pilótáknak, hiszen a magasban fokozottan ki voltak téve az UV-sugarak okozta károknak. Így lett a napszemüveg divat a pilóták körében – az aviátor fazon ma is hódít.

Egyértelműen védelmi eszközként indult tehát hódító útjára a napszemüveg, de gyorsan rájöttek az emberek, hogy mellesleg jól is néz ki. Így persze a funkció megtartása mellett elkezdtek különböző színű és formájú darabokat gyártani, míg nem az egyik legtöbbet hordott kiegészítő lett, és egy egész divatág épült rá.

Fontos a minőség, de az esztétikum is

Ezzel egyidőben persze megjelentek silány minőségű darabok is, amik többet ártanak a szemnek, mint használnak. A napszemüveg vásárlás elsőszámú aranyszabálya, hogy csakis minőségi, UV-szűrős darabot szabad venni. Ha ez a kritérium teljesül, akkor mára a határ a csillagos ég, ami az esztétikumot illeti. Rengeteg különböző stílusú szemüveg közül lehet kiválasztani azt, ami a leginkbb passzol hozzánk – akár többet is, hogy mindig a hangulatunknak megfelelő napszemüveget hordhassuk!

A fotó forrása: Svitlana Sokolova / Shutterstock.com

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 16. 10:08, hétfő | Helyi

sCompany ACOUSTIC KONCERT @ Kali

Cégünk alapkőletétele nagyjából a 2019 első felére tehető.

2022. Május 16. 09:58, hétfő | Helyi

Hulladékgyűjtő napok Esztergomban

2022. Május 16. 09:52, hétfő | Helyi

Eltűnés miatt keresik Szegvári Erinát

A Komáromi Rendőrkapitányság az esztergomi születésű fiatal lány eltűnése kapcsán a lakosság segítségét kéri.

2022. Május 16. 09:48, hétfő | Helyi

Óriási föld alatti városra bukkantak Törökországban

Az ősi komplexumban akár 60-70 ezer ember is élhetett.