Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2021. Július 21. 17:53, szerda | PR
Forrás: (x)

Milyen hatással volt a COVID-19 pandémia az online viselkedésre?

Milyen hatással volt a COVID-19 pandémia az online viselkedésre?

Az újabb kutatások szerint a rendszeres szerencsejátékosok több mint hatszor nagyobb valószínűséggel játszottak online, mint a Covid-19 pandémia előtt.

A május 17-én a Journal of Gambling Studies folyóiratban megjelent, Bristoli Egyetem által vezetett tanulmány szerint a korábban bejelentett szerencsejáték-szokásaikhoz képest az Egyesült Királyságban rendszeres férfi szerencsejátékosok a járványügyi lezárások során hajlamosak voltak gyakrabban online szerencsejátékokat játszani.

Habár összességében az emberek ritkábban játszottak a karantén során, a szerencsejáték bizonyos formái mégis fellendültek, ami részben a fogadóirodák bezárásának tudható be. Például, a CasinoShark.hu szerint az online szerencsejátékok használata, beleértve a pókert, a bingót és a kaszinójátékokat, a rendszeres játékosok körében a hatszorosára emelkedett. Azok a válaszadók, akik alkalmanként játszanak szerencsejátékot, továbbra is kétszer nagyobb valószínűséggel játszanak online játékokat, mint korábban. Azok, akik a világjárvány előtt pénzügyi nehézségekkel küzdöttek, nagyobb valószínűséggel játszottak szerencsejátékokat a lezárások során.

Alan Emond professzor, a Bristoli Egyetem orvostudományi intézetének vezető szerzője elmondta: „Ez a tanulmány egyedülálló, valós idejű betekintést nyújt abba, hogyan változott az emberek hozzáállása és viselkedése a szerencsejátékokhoz a karantén során, amikor mindenki a lakásában ragadt, és a legtöbb társadalmi tevékenységben nem tudott részt venni. Az eredmények azt mutatják, hogy bár a szerencsejáték számos formája korlátozott volt, a rendszeres szerencsejátékosok kisebb része jelentősen több időt fordított online szerencsejátékokra és fogadásokra. A világjárvány oly sok egyéb következményéhez hasonlóan az egyenlőtlenségek jobban kiéleződtek és a különösen sebezhető csoportokra ez még rosszabb hatást gyakorolt."

Az összehasonlító tanulmány 2020-ban, az első lezárások során két online kérdőívre épült, amelyek ugyanazt az átlag 28 éves felnőtt korcsoportot vizsgálták, amelynek a világjárvány előtt a híres „90-es évek gyermekei” tanulmányának részeként hasonló kérdéseket tettek fel a szerencsejátékokkal kapcsolatban. Ez a tanulmány a „Szülők és gyermekek Avon longitudinális vizsgálata” néven is ismert (ALSPAC).

Több mint 2,600 felnőtt adott választ és az eredmények feltárták, hogy a karantén alatt a férfiak háromszor nagyobb valószínűséggel játszottak rendszeresen, mint a nők, amit hetente többszöri alkalomnak definiáltak. Az erős alkohol-fogyasztás, ami több, mint heti három korsó sörnek felel meg, szorosan kapcsolódott a férfiak és a nők rendszeres szerencsejátékához. Ezek a tendenciák a valóságban valószínűleg sokkal erősebbek, mivel a lezárások alatt a felmérések válaszadóinak többsége (70% - a) nő volt.

Emond professzor, népjóléti egészségügyi szakértő, azt nyilatkozta: „A mértéktelen alkohol-fogyasztás és a rendszeres szerencsejáték közötti szoros kapcsolat különös aggodalomra ad okot, mivel mindkettő függőséget okozó viselkedés, amely súlyos egészségügyi és társadalmi következményekkel járhat. A szerencsejátékok egyre szélesebb körű elérhetőségével a különböző online csatornákon keresztül a veszélyeztetett csoportok romboló ciklusba kerülhetnek. Népjóléti egészségügyi megközelítésre van szükség a szerencsejátékkal kapcsolatos károk minimalizálása érdekében."

A kutatás más bizonyítékokra épül, beleértve a YouGov Covid-19 tracker tanulmányát, amely megállapította, hogy a rendszeres szerencsejátékosok a lezárás során új online lehetőségek felé fordultak. Az Egyesült Királyság legnagyobb szerencsejáték-üzemeltetőiből álló Szerencsejáték Bizottság adatai a karantén során szintén az online szerencsejáték megnövekedett árbevételét mutatták, különösen az e-sport esetében, amely a hagyományos, élő sportesemények felfüggesztésével drámai népszerűségre tett szert.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 17:01, kedd | PR

Emberek és gépek egységben, avagy szakmunkák a 21. században

Elveszik a robotok a munkánkat? Nem feltétlenül! Igaz, a világ jelentősen átalakul. De a gépek már a 19-20. század környékén is feszültségeket, lázadásokat szültek.

2024. Július 12. 10:37, péntek | PR

A transzcendentális meditáció kezdők útmutatója: egyszerű lépések a békésebb élet felé

A transzcendentális meditáció (tm) egyre több ember figyelmét kelti fel, mint egy egyszerű, mégis mélyreható technika a stressz csökkentésére, a belső béke elérésére és az általános jólét javítására.

2024. Július 10. 14:19, szerda | PR

K&H: megindultak a magyar turisták, egyre népszerűbb a mobilos megoldás

már 11 százalékkal nőtt az utasbiztosítások száma az idén

2024. Július 09. 11:57, kedd | PR

K&H: sokkal nagyobb drágulást érzékelnek a fiatalok

a 19-29 évesek szerint 18 százalékos volt a májusi infláció, szemben a 4 százalékos tényadattal