Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Szeptember 06. 16:08, péntek | PR

Milyen könyvkötési eljárásra van szükséged?

Milyen könyvkötési eljárásra van szükséged?

Még ma is gyakran szükség van arra, hogy kinyomtattassunk, sokszorosíttassunk egy-egy szakmai anyagot, jegyzetet vagy egyéb dokumentumot. Íme a profi megoldások egy könnyen érthető összefoglalóban.

Többféle eljárással lehet a lapokat összefogni. Minden esetben fontos az igényes kivitelezés, hiszen mindannyian találkoztunk már olyan könyvvel, amely egy olvasás után lapokra esett szét. Ha például szeretnénk adni egy kiadványt ügyfeleinknek, ismerőseinknek, tanítványainknak, akkor a legrosszabb reklám, ha rövid idő után darabokban van. Ezt általában a rosszul megoldott ragasztás okozza; például a nehéz műnyomó papírból álló lapok esetében sokszor meglazul a ragasztókötés.
Szerencsére léteznek stabil és gazdaságos technikák. Jegyzetfüzetünk, könyvünk kötésének ideális módját érdemes szakemberrel egyeztetni.

Mindent a spirálozásról

Füzeteket, kottákat vagy akár naptárakat is szoktak spirálkötéssel készíteni. Ebben az esetben egyenlő osztású lyukasztásba fém- vagy műanyaghuzalt vezetnek, majd a huzal végét visszahajlítják. Így a kiadvány könnyen kezelhetővé válik, és fénymásolni is egyszerűen lehet. Ha szeretnénk, ha könyvünk, füzetünk 360 fokban kihajtható legyen, nemcsak szétnyitható - ilyenek a naptárak is - akkor a spirál tökéletes megoldás.
A ‘spirálfüzetekbe’ sokféle színű és átmérőjű huzal kerülhet, azaz érdekes és egyedi példányokat is köttethetünk.


Tartós megoldást nyújt-e a spirálozás? A válasz határozott igen, a kivételt a nagyalakú és vékonyabb papírú, gyakran lapozott füzetek képezhetik.
A legbiztosabb megoldás a fémspirálozás, ezt szokták nagyobb terjedelmű jegyzetek vagy olyan fontos dokumentumok esetén alkalmazni, mint amilyen egy szakdolgozat.
A spirálkötés mellett szól az is, hogy olyan gyorsan készül, hogy akár meg is várható a kiadványok bekötése vagy átkötése - ha nem ötezret rendelünk éppen egyszerre.

Az irkatűzés
Nem feltétlenül kell végig fűzni egy kiadványt: ezzel az eljárással drótkapoccsal rögzítjük a kettéhajtott lapokat. A tűzést mindannyian ismerjük, hiszen a kisalakú iskolai füzetek mind kapcsozva vannak.
Ha így készíttetjük el a kiadványunkat, füzet jelleget fog kapni. Arra is érdemes odafigyelni, hogy az - általában két darab - kapocs nem tart meg több száz oldalt, azaz a vékony kiadványok köthetők be ebben a formában.

Lefűzés

Ezzel az eljárással leginkább saját dokumentumainkat, papírjainkat rendezhetjük. A ki- és be nyitható kapocs segítségével átrendezhetőek a lapok.
Nyomdászati eljárásként ritkán használják, de ahol pozitív, ha cserélhetőek az oldalak - például receptkönyvekben - , időnként előfordul.

Cérnafűzés és ragasztás

Ezek a ‘klasszikus’ könyvek kötési bevett megoldásai. A cérnafűzött oldalak gyakorlatilag örökre a helyükön maradnak, szinte erővel sem szedhetők ki a helyükből.
A hideg- vagy melegragasztásnál nagyon fontos a profi, gondos eljárás, hogy tartós kiadvány legyen az eredmény.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.