Városlista
2021. június 22, kedd - Paulina

Hírek

2021. Május 28. 14:38, péntek | PR
Forrás: (x)

Milyen típusú izzót válasszunk?

Milyen típusú izzót válasszunk?

Amikor eljött az ideje, hogy új izzó után nézzünk otthonunkba, nem érdemes elkapkodni a döntést.

Miután egyes fényforrások akár egy évtizedig is bírják a használatot, egy rossz választást sokáig megszenved majd mind a szemünk, mind a közérzetünk. Nem is beszélve arról, hogy még pénzt is kidobunk az ablakon, így érdemes alaposabban körül járni a témát. Nézzük, milyen tulajdonságok vonatkoznak az egyes izzó típusokra, hogy az ideális fényforrást sikerüljön kiválasztani!

Hagyományos izzók

A klasszikus, vagy más néven hagyományos izzók wolframszál segítségével világítanak. Napjainkban egyre inkább eltűnőfélben vannak, miután használatuk nem mondható kimondottan gazdaságosnak. A villamos energia legnagyobb részét ugyanis – több, mint 90%-ot – hőenergiává alakítják, és csak 8-10% hasznosul fényerőként. A többi izzó típushoz képest kis élettartammal rendelkeznek (1000-2000 üzemóra), és az energiafogyasztásuk is igen magas.

Azonban nem szabad elsiklani a hagyományos izzók pozitív tulajdonságai felett sem. Egyrészt kellemes és azonnali, erős fényt képesek biztosítani, valamint kimondottan olcsók. Bár még összefuthatunk klasszikus izzókkal a boltok polcain, azonban energiapazarló működésük miatt gyártásukat beszüntették. Így már csak idő kérdése, mikor tűnnek el végleg a köztudatból.

Halogén izzók

A halogénes izzók gyakorlatilag a hagyományos változatok javított kiadásai. Az alkalmazott technológia és a működési elvük is ugyanaz, annyi különbséggel, hogy az izzókat halogén gázzal töltötték fel. Emellett nagyobb nyomással is rendelkeznek

A halogén izzók így a klasszikus kiviteleknél hosszabb élettartamot, gazdaságosabb üzemet és emelkedett színhőmérsékletet produkálnak használatuk során. További előnyei közé sorolható a dimmelhetőség, a jó fényáram, valamint a bekapcsolás utáni azonnali maximális fényerő. Ezen típusok 12 V és 230 V feszültséggel működnek, az üzemidejük megközelítőleg 2000-3000 óra.

Ami a hátrányokat illeti, hogy sem a hatásfokuk, sem pedig az energiafelhasználásuk nem közelíti meg az energiatakarékos izzókét. Az üzemi hőmérsékletük is nagyobb (több, mint 250 Celsius fok), valamint élettartam szempontjából is alulmaradnak a korszerű típusoktól.

Kompakt izzók

Az energiatakarékos, vagy komplett izzók tulajdonképpen a klasszikus fénycsövek kisebb változatai. Az elektródákon átfutó áram kisüléseket okoz, amely során ultraibolya sugárzás keletkezik, a luminofor pedig átalakítja azt fénnyé. A korábbi technológiával szemben a kompakt izzók esetében már tényleg érdembeli energiatakarékos üzemről beszélhetünk. Ezen fényforrások üzemideje 8000 és 15000 óra között mozog.

A gazdaságos működésük mellett az energiatakarékos izzók esetében is meg kell említeni néhány hátrányt. Az első a nagy helyigény: miután ezek a legnagyobb mérettel rendelkező izzók, így előfordulhat, hogy kilátszanak a lámpatestből. A bekapcsolás után lassabb a felfutási idejük, amíg elérik a maximális fényerőt. Az élettartamuk átlagosnak mondható, amihez az is hozzájárul, hogy nem nagyon szeretik a sokszori ki- és bekapcsolást.7LED izzók

Napjaink legkorszerűbb fényforrásai egyértelműen a LED technológiás izzók. Számtalan előnnyel rendelkeznek: akár 90%-kal energiatakarékosabbak a hagyományos változatoknál, rendkívül hosszú élettartamot garantálnak (10-12 évig is üzemelnek), strapabíróak a kisebb külső behatásokkal szemben, azonnali maximális fényerőt biztosítanak, nagy fényerejűek, dimmelhetők, tűrik a gyakori ki-és bekapcsolásokat, környezetbarátok, valamint kombinálhatjuk a színeket is.

A LED izzók nagyrészt 230 V feszültséggel üzemelnek, de előfordulnak 12 V-os változatok is. Utóbbiaknál szükségünk lesz egy transzformátorra is. Az izzók menete tekintetében tökéletesen kiváltják a klasszikus fényforrásokat, miután a LED izzó E27 foglalattal is kapható, amely a legrégebb óta használt fajta a szakmában. Választék tekintetében a LED-es fényforrások kínálják a legnagyobb szabadságot a felhasználóknak: a nagyobb épületdíszítési és világítástechnikai cégek netes oldalain, mint például az ANRO Webáruházon is azt tapasztalhatjuk, hogy több száz LED izzó között szemezgethetünk.

Miután jobban megismertük a különféle izzó típusok előnyeit és hátrányait, már sokkal céltudatosabban indulhatunk neki a vásárlásnak. Ezen információkkal felvértezve pedig valóban az igényeinknek legmegfelelőbb fényforrást sikerülhet kiválasztani otthonunkba.

Címkék: ízzó, égő, LED, világítás

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 22. 10:15, kedd | PR

Használtautó vásárlás – Tippek a csapdák kiszűrésére

Sokak szerint a használtautó vásárlás olyan, mint az orosz rulett. Ennek a megállapításnak sok az igazságtartalma, de szerencsére lehet mit tenni ellene.

2021. Június 18. 15:41, péntek | PR

Reumakórházból járási hivatalt építettek

Egy évek óta nem használt, korábban reumakórházként működött épületet alakított át járási hivatallá és kormányablakká, a Jánosik és Társai Kft.

2021. Június 15. 17:28, kedd | PR

Zenehallgatás és telefonálás határtalanul - a vezeték nélküli fülhallgató előnyei

A fülhallgatók megjelenése hatalmas előrelépés volt abban, hogy személyre szabott zenei listákat zavartalanul hallgathassunk.

2021. Június 10. 11:40, csütörtök | PR

Autófinanszírozás egyszerűen

Napjainkban, amikor egyre többen költöznek ki az agglomerációba, vagy éppen csak kevésbé szívesen ülnek tömegközlekedésre, megnőtt az autók iránti kereslet.