Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Október 18. 11:54, hétfő | PR
Forrás: (x)

Milyen viszonyban áll a foglaló az előleggel az adásvételi szerződésben?

Milyen viszonyban áll a foglaló az előleggel az adásvételi szerződésben?

Mire figyeljünk lakásvásárlás során? Fontos az adásvételi ügylet során már a legkorábbi pillanatban felvenni a kapcsolatot azzal a jogi szakemberrel, akit az adásvételi szerződés megszerkesztésével szeretnénk megbízni.

Az adásvételi szerződéshez kapcsolódó jogi fogalmak útvesztőiben könnyű eltévedni, és jól jön egy segítő kéz, valaki, aki segít eligazodni és megvédeni bennünket a buktatóktól, mint például a Bacskó Ügyvédi Iroda kollégái.

Az előleg és a foglaló

Az adásvételi szerződéshez kapcsolódó legfontosabb jogi fogalmak a foglaló és az előleg, mégis rendszerint összekeverjük őket.

Ugyan mindkettő fogalom egy pénzösszeget takar, amelyet az adásvétel során a vevő fizet meg az eladónak, azonban közel sem mindegy a szóhasználat, ebből ugyanis a későbbiek során jelentős kárunk is keletkezhet. Azért, hogy elkerüljük a tisztázatlan pénzátadásokat, mindig vegyük fel a kapcsolatot az általunk a szerződés elkészítésére kiválasztott jogásszal már a szóbeli megállapodást követően, hogy felvilágosítson teendőinkről, jogainkról és kötelezettségeinkről, valamint a veszélyekről, amik ránk leselkednek.

Mit jelentenek ezek a kifejezések és mi a legfontosabb különbség köztük?

Előlegnek nevezünk minden olyan vételárrészt, ami „előzetesen” jár az eladónak az adásvétel lebonyolítása során, azaz nem egyösszegű kifizetés esetén az utolsó vételárrészlet megfizetését megelőzően megfizetett összegeket. A foglaló is vételárrész, azzal a különbséggel, hogy a foglalóhoz különös következmények társulnak: a foglaló a szándékunk megerősítéseként szolgál, így bizonyos esetekben a foglaló nem jár vissza részünkre, szemben az előleggel, ami mindig visszajár. A foglaló összegét az a fél, amelyik hibájából a szerződés meghiúsul, elveszíti, így a vevő elveszíti az adott foglalót, az eladó pedig kétszeresen köteles visszafizetni azt a vevő részére. Ez a következmény tartja vissza a feleket attól, hogy önkényesen visszalépjenek a szerződéskötéstől vagy a szerződés teljesítésétől. Természetesen a szerződés teljesülése esetén a foglalót a vételárba beszámítjuk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.