Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Március 29. 18:02, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Minden jogosult kap támogatást a lakossági napelempályázatára

Minden jogosult kap támogatást a lakossági napelempályázatára

Mindenkinek jut támogatás a lakossági napelempályázat keretéből, aki megfelel a jogosultsági feltételeknek

- jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Steiner Attila közölte, hogy a kiírást példátlan érdeklődés kísérte, több mint 40 ezer kérelem érkezett. A pályázati folyamat a hiánypótlásoknál tart, de akiknél erre nincs szükség, akár már meg is kaphatták a jogosultságról szóló értesítést. Az elbírálások végeztével kiderül, mennyi marad a 203 milliárd forintos keretösszegből, és annak a maradékára is lehet majd jelentkezni - tette hozzá.

Az államtitkár szerint a kiírás nem csak energetikai szempontból fontos, de rezsicsökkentési eszköznek is tekinthető, hiszen a háztartások a saját áramtermelésükkel csökkenthetik a kiadásaikat. A napelemek az ellátás biztonságához szintén hozzájárulnak, ezért épp olyan fontosak, mint a paksi erőmű, vagy az orosz gázimport, amelynek megszüntetésével a négyszeresére emelkednének az energiaárak. A kormány ezért a baloldallal szemben azt az álláspontot képviseli a nemzetközi fórumokon, hogy a Moszkva elleni szankciókat nem szabad kiterjeszteni a gázvásárlásra, a háború árát nem a magyar embereknek kell megfizetniük - fogalmazott.

A tavaly decemberben megnyílt lakossági napelemes pályázat Magyarország eddigi legnagyobb klímavédelmi kiírása - hangsúlyozta az államtitkár. A támogatási keretből tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítésére 2,9 millió forintot, fűtéskorszerűsítéssel, villamosenergia-tárolóval, ablakcserével kombinált napelemes rendszer létesítésére 11,3 millió forintot lehetett igényelni.

Címkék: napelem, pályázat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.