Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Április 29. 14:01, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Mit kell tenni kullancscsípés után?

Mit kell tenni kullancscsípés után?

Egy felmérés szerint a lakosság még mindig hisz a kullancseltávolítás népi módszereiben.

A fiatalok inkább nem nyúlnak hozzá, a felsőfokú végzettségűek pedig gyufával kísérleteznek, pedig jobban tennék, ha gyógyszertári eszközt alkalmaznának, a kiszedett vérszívót pedig beküldenék vizsgálatra.

Azoknak, akik a hétvégén kirándulni mennek, nem árt tudniuk, hogy már javában tart a kullancsszezon. A kullancsok szinte bárhol belénk mászhatnak, az erdei kirándulások során, parkban, játszótéren, kertben, sőt a városban is összeszedhetjük őket.

A leggyakoribb kullancsok által terjesztett betegség a Lyme-kór, a fertőzött kullancs bélrendszerében található baktérium, amelyet a vérszívás után pár órával öklendez vissza a sebbe. A Lyme-kór ellen nem véd a védőoltás. A fertőzések gyakran semmilyen kezdeti tünetet nem produkálnak, de később sok esetben súlyos bőrgyógyászati és idegrendszeri szövődményeket eredményeznek. Ha viszont körültekintően járunk el a kullancs eltávolításakor, akár a bakteriális fertőzések kialakulását is megelőzhetjük. Ezzel együtt a vérszívót minden esetben érdemes ellenőrzésre beküldeni a patikákban található kullancsbeküldő készletek segítségével, a Lyme-kór ugyanis gyógyítható, ha a kezelést időben megkezdik.

Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum legfrissebb felméréséből az derül ki, hogy noha már sokan használnak a gyógyszertárakban kapható speciális eltávolító eszközöket, a lakosság 9 százaléka még mindig krémmel vagy olajjal kenegeti, 7 százaléka csavargatja, 4 százaléka pedig megnyálazott gyufával próbálja kiszedni vagy inkább előcsalogatni a kullancsot. Ez utóbbi módszerben leginkább a felsőfokú végzettséggel rendelkezők hisznek, négyszer annyian, mint szakmunkás társaik. A kutatásból az is kiderül, hogy a 18‒29 évesek a legóvatosabbak, 37 százalékuk nem nyúl a kullancshoz, és amint lehet, orvoshoz fordul, 28 százalékuk pedig helyes technikával, csipesszel vagy cérnával szedi ki bőre alól.

„A szakszerű kullancseltávolításhoz szerencsére ma már a legtöbb gyógyszertárban beszerezhető kullancseltávolító csipesz vagy kanál. Az eltávolított kullancsot abban az esetben is érdemes bevizsgáltatni, ha a csípést követően semmilyen tünetet nem észlelünk, ugyanis a csípés körül megjelenő kokárda formájú piros folt kevesebb, mint az esetek felében jelenik meg” – nyilatkozta Kónya Márton, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum biológusa.

A szakember kiemelte, hogy Közép-Európa a világ egyik legfertőzöttebb területe, megközelítőleg minden tizedik kullancs hordozza a Lyme-kórt okozó baktériumot. Magyarországon a friss fertőzések száma évente tízezerre tehető.

A kutatást az NRC végezte a Netpanel segítségével. Az eredmények a 18‒49 éves lakosságra reprezentatívak nem, korcsoport, végzettség és lakóhelytípus jellemzők alapján.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.