Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2012. Június 16. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mit kell tudni a fibromyalgiáról?

Mit kell tudni a fibromyalgiáról?

A fibromyalgia egy titokzatos betegség, amelynek kiváltó okai nem egyértelműek.

Viszont sajnos elég gyakori, s különösen a 20-50 év közötti nőket érinti - írja a Fox News. Emellett elég hosszútávú betegségről van szó, amely ízületi, izom és szöveti fájdalommal jár.

A betegség okozta állapotot már évtizedek óta próbálják megfejteni a tudósok. A fibromyalgia azért alattomos betegség, mert nem lehet tudni pontosan, hogy mikor alakul ki, s legtöbbször évekkel a kezdete után diagnosztizálják.

Legismertebb tünetei az izomlázszerű fájdalom, hátfájás, gyulladás, szédülés és levertség érzése. Amiért nehéz diagnosztizálni az az, hogy sokszor a röntgenfelvételek sem mutatnak ki gyulladást az érintett területeken.

Ráadásul a betegség oka is tisztázatlan. Sok mindennel összefügghet, mint az oxidatív stressz, vagyis a sejtek oxidatív sérülése, amelyet a szabad gyökök okoznak. Okozhatja gyulladás vagy mitokondriális diszfunkció is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 25. 07:38, csütörtök | Életmód

EU-jelentés: hétfőn is megdőlt a globális melegrekord

Megdőlt hétfőn az egy nappal korábban az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus által mért melegrekord: július 22-én 17,15 Celsius-fok volt a globális átlaghőmérséklet a bolygón

2024. Július 24. 08:10, szerda | Életmód

Több mint nyolcvan éve a múlt vasárnap volt a legmelegebb nap a világon

Vasárnap, július 21-én mérték a legmagasabb hőmérsékletet a világon a feljegyzések kezdete, azaz 1940 óta; a globális átlagos felszíni hőmérséklet ezen a napon 17,09 Celsius-fok volt