Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Július 06. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

MNB: alacsony, de cél feletti hiány — felfelé mutató kockázatokkal

MNB: alacsony, de cél feletti hiány — felfelé mutató kockázatokkal

A jegybank előrejelzése szerint a szabadon felhasználható tartalékok törlésével a költségvetési hiány a GDP 2,4 százalékára mérséklődhet jövőre. Így egymást követő harmadik évben teljesülhet a maastrichti hiánykritérium. A jegybank elemzésében a törvényjavaslat benyújtását követően bejelentett intézkedéseket, így a 300 milliárd forintos adó- és járulékteher csökkentő programot nem vette figyelembe. A jövő évi költségvetésben ugyanakkor nem látnak olyan tartalékokat, amelyek a többletkiadások fedezetét jelenthetik.

A költségvetési törvényjavaslatban kitűzött 2,2 százalékos hiány eléréséhez további kismértékű hiánycsökkentő lépések válhatnak szükségessé. A szakértők szerint a javaslat megfelel az Alaptörvényben megfogalmazott adósságszabálynak - az államadósság mind az előirányzatok alapján, mind a jegybanki előrejelzés szerint csökken 2013-ban.A költségvetési javaslathoz képesti magasabb hiányt jelentős részben a makrogazdasági pályák különbözősége, illetve a 2012-es költségvetési folyamatok eltérő megítélése, kisebb részben a kormányzati intézkedések eltérő becsült hatása magyarázza.

A bevételeket illetően a szakértők az alacsonyabb növekedési pálya, illetve a 2012-es folyamatok eltérő megítélése következtében a javaslatnál összesen a GDP mintegy 0,6 százalékpontjával alacsonyabb bevételre számítanak. A kiadási előirányzatok esetében a jegybanki elemzés kismértékű többletkiadással számol, fenntartva, hogy egyes részterületeken, például az egészségügyben, jelentősebb feszültségek alakulhatnak ki. A kamatkiadások megítélésében érdemi különbséget jelent, hogy a törvényjavaslattal szemben a jegybank figyelembe veszi, hogy az EU/IMF-megállapodás megkötésével a pénzügyi eszközöktől elvárt kockázati prémium csökkenhet.

A költségvetési törvény megalapozottságát csökkenti, hogy az abban elszámolt intézkedések egy részének még nincs jogszabályi háttere, másutt pedig implementációs kockázatok jelentkezhetnek. További kockázatot hordoz az új adótípus, a tranzakciós illeték bevezetése. Bár a jelentés technikai feltevésként a tervezett 283 milliárd forintos bevétellel számolt, az időközben benyújtott, a tranzakciós illetékre vonatkozó törvénymódosító javaslat változatlan formában történő elfogadása esetén a nettó hiánycsökkentő hatás elmaradhat a tervezettől. Emellett, a magasabb hiány irányába mutató kockázatot jelent az EU/IMF-megállapodás esetleges elmaradása is.

A kockázatokat jelentősen növeli, hogy a költségvetés szabad tartalékait, azaz az Országvédelmi Alapot, már előre láthatóan törölni kell a törvényjavaslatban szereplőnél várhatóan kedvezőtlenebb makrogazdasági pálya miatt kieső bevételek ellensúlyozására. Így a törvényjavaslat a szakértők szerint nem tartalmaz valós tartalékokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során