Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Augusztus 29. 14:45, kedd | Helyi
Forrás: közlemény

Mobilgát – sima gát? – Az esztergomiakat élénken foglalkoztatja a kérdés

Mobilgát – sima gát? – Az esztergomiakat élénken foglalkoztatja a kérdés

Augusztus végén az önkormányzat kezdeményezésére lakossági fórumon ismertették a leendő árvízvédelmi gát lehetséges terveit, műszaki megoldásait a művelődési házban.

A legfontosabb, még nyitott kérdés ezúttal is az volt, hogy milyen arányban biztosítsa állandó, épített töltés valamint az úgynevezett mobilgát a város árvízvédelmét. A gát végleges változatáról a következő hetekben születhet végleges döntés.

Romanek Etelka polgármester bevezetőként ismertette az önkormányzat álláspontját a gát kapcsán, valamint beszámolt a néhány héttel korábbi, a belügyminisztérium által összehívott tudományos tanács megbeszéléséről. Esztergom polgármestere hangsúlyozta, hogy Esztergom, mely idén megkapta a Nemzeti Emlékhely rangot, és amely város a világörökség státusz várományosa, Duna felőli városképe tekintetében nem változhat meg lényegesen az árvízvédelmi gát megépítésével.

Hozzátette: a gát végleges változatáról a fent említett tudományos tanács dönt majd ősszel. Romanek Etelka hozzátette: az árvízvédelmi gátrendszer megépítése kiemelten fontos, hiszen a jelenlegi védvonal közel hatvan éves, jelentős felújításra nem került sor az évek során. Ugyanakkor a biztonság mellett - hangsúlyozta- fontos az esztétikai megjelenés, a város és a Duna szerves kapcsolatának a megőrzése és lehetőség szerint a fák megmentése is.

Philipp Frigyes főépítész a fórumon egyebek között arról beszélt, hogy nem csupán az a kérdés a gát megépítése ügyében, hogy milyen magas legyen az állandó gát és milyen magas legyen a mobilgát, hanem fontos, hogy az árvízvédelmi gátrendszerek más Duna- és Tisza-menti városokban milyen mértékben szolgálták az adott település védelmét és városképi megvalósulását.

Illyés Zsuzsanna professzor tájépítészeti előadásában az árvízvédelmi gát közvetlen környezetének átalakítása több variációját vázolta fel a közönségnek. Ezekből egyebek mellett kiderült, hogy a Prímás-sziget északi csúcsához közeli területek milyen jelentős mértékben változhatnak meg a gátépítéssel együtt.

Ezután Molnár András, az ÉDUVIZIG képviseletében érvelt a magasabb fix gát mellett, több törvényi részt is idézve, valamint azokat a szakmai szempontokat, korábbi árvizekkel kapcsolatos tapasztalatokat is felsorolva, melyek alapján a vízmű cég szakemberei úgy látják: a biztonságnak kell minden más szempontot alárendelni.

A jelenlévő lakosság részéről is több vélemény, álláspont hangzott el, melyekből kiderült, hogy az esztergomiakat is élénken foglalkoztatja az árvízvédelmi gáttal kapcsolatos több kérdés, így például a gát esztétikai vonatkozásai, a Duna és a város kapcsolata, az árvízvédelem és a környezetvédelem összefüggései témájában. Mindemellett szó volt a jeges árról, a gátépítés miatt kivágandó fák pótlásának problémájáról, a különböző esztergomi védelmi szakaszok átalakulásáról, a műemlékvédelemről és arról is, hogy egy rendkívül felelősségteljes döntésre vár mindenki, aki szívügyének érzi Esztergom sorsát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.