Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Június 20. 07:00, szombat | Helyi
Forrás: Lenger Varga Péter

Modellváltás után rekordra készül a Suzuki

Modellváltás után rekordra készül a Suzuki

Tavaly ugyan a Suzuki nyeresége és a legyártott esztergomi autók száma is csökkent, de idén újabb rekordra készül a gyár.

A magasabb kategóriájú Vitara sikerének köszönhetően a termelés elérheti a 180 ezres darabszámot, ami az előző évhez képest 30 ezerrel több esztergomi Suzukit jelent.

A Magyar Suzuki Zrt. a márciussal zárt 2014/2015-ös pénzügyi évben 1,539 milliárd euró értékesítési árbevételt ért el az előző évi 1,567 milliárd euró után. Nyeresége 19,1 millió euró lett, ami 46,4 százalékkal alacsonyabb az azt megelőzőnél. A gyár tavaly a 2013-as 161 ezer után összesen 147 ezer járművet gyártott, vagyis 9 százalékkal kevesebbet. Mindezzel együtt 16 százalékkal mégis nőtt a magyarországi értékesítés, tavaly összesen 4652 új Suzuki talált gazdára a piacon.

Az előző évinél alacsonyabb forgalmi adatokat és a nyereség csökkenését a Magyar Suzuki vezetői a modellváltásra való technikai felkészülésnek tulajdonították, illetve annak, hogy jelentősen megemelkedtek az értékesítési költségek.

A tavasszal bemutatott Suzuki Vitara piaci sikerének köszönhetően azonban a Magyar Suzuki az idénre eredetileg tervezett 165 ezres darabszámot akár 10-15 ezerrel is felülmúlhatja – közölte Oura Rjóicsi termelési igazgató.

Jelenleg éppen a termelési terv felülvizsgálata zajlik, ha azonban év végéig teljesül a plusz gyártás, akkor a korábbi 1,7 milliárd eurós tervezett értékesítési bevételhez képest még több lehet az árbevétel – tette hozzá Gyurján Ildikó pénzügyi vezérigazgató-helyettes.

A Vitara adja a lendületet
Áprilisban 647 autót adott el a Suzuki, amivel 9,61 százalékos piaci részesedésre tett szert, az eladások egyharmadát pedig már a Vitara adta. Az új modell ráadásul a saját szegmensében az értékesítési statisztikák élére került Magyarországon. Krisztián Róbert értékesítési igazgató kitért arra, hogy a hazai eladás mellett jól halad a Vitara exportja is, hiszen a kocsiból a gyártás megkezdése óta már több mint 28 500 darabot exportált a Suzuki. Itthoni és külföldi sikerének köszönhetően így a gyártás beindításakor eredetileg betervezett 70 ezer helyet még több is készülhet az első évben.
Az autót egyelőre még csak az európai piacokra exportálják, az eladásokat azonban fokozatosan kiterjeszti a vállalat arra a 81 országra, ahová az S-CROSS modelleket is szállítja. A nemzetközi terjeszkedés mellett a hazai piacon is bővíti a kínálatot a Suzuki, hamarosan importként érkezik a Celerio kisautó a magyar szalonokba.

Erősödik a minőség
A feljebbi kategóriába lépés mellett további erősítést tervez a vállalat. Mint Takeucsi Naojuki vezérigazgató elmondta: a hangsúlyt elsősorban a versenyképesség fokozására, illetve a 350 európai, köztük 77 magyar beszállítónál a minőség javítására helyezi a menedzsment. Hozzátette, az Esztergomban gyártott S-CROSS eladásai Japánban már bizonyították, hogy világszínvonalú az autók minősége, de mint fogalmazott: a minőségbiztosítás egy soha véget nem érő folyamat. A jövőben ráadásul akár többféle magasabb kategóriájú modell gyártása is Esztergomba érkezhet, a vezérigazgató szerint ezt azonban egyértelműen a piaci igények alapján dönti majd el a japán cég. Takeucsi Naojuki leszögezte, ha kis autókra van szüksége Európának, akkor azt gyárt a Suzuki Esztergomban, ha nagyokra, akkor azok gurulnak le a gyártósorról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.