Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Szeptember 07. 09:46, péntek | Belföld
Forrás: Leopold Györgyi írja: (MTI-Press)

Modern diagnosztika: kettő az egyben - A 'cukorbeteg láb' védelmében

Modern diagnosztika: kettő az egyben - A 'cukorbeteg láb' védelmében

Ha azonnal nem is, de nyolc-tíz év elteltével a legtöbb cukorbeteg találkozik azzal a lábszárfekéllyel, amelyet "cukorbeteg lábnak" nevez a köznyelv, és amely e betegség egyik legsúlyosabb szövődménye is egyben. Vajon bele kell-e nyugodni ebbe? Törvényszerű-e, hogy a fekélyesedés akár az alsó végtag elvesztéséhez is vezethet?

- Semmiképpen nem - mondja Göbl Anna, a Hiperbár Centrum orvosigazgatója. - Még annak ellenére sem, hogy a szomorú statisztikák szerint minden nyolcadik cukorbeteget veszélyeztet ez a szövődmény. Van megoldás, nem kell megvárni azt az időpontot, amikor a láb végveszélybe kerül, sokkal előbb szükséges foglalkozni ezzel a várható problémával. Ma már abban a kedvező helyzetben vagyunk, hogy gyors, egyszeri vizsgálattal megállapítható a károsodás mértéke. Két speciális készülék áll ehhez rendelkezésre: a szöveti oxigénmérő és a lézer doppler. Az oxigénmérővel megállapítjuk, hogy a seb környéki szövetek mennyi oxigénhez képesek jutni, mekkora esélye van a gyógyulásnak, akár önállóan, akár segítséggel. A lézerdoppler pedig azt mutatja meg, hogy a seb környéki szövetekben milyen a perifériás keringés. A kapott két adat együttesen jelzi, hogy a seb képes-e még az önálló gyógyulásra vagy szükség van "rásegítésre".
- A túlnyomásos oxigénterápia, amelyet szerte a világon alkalmaznak, és amelyet Önök is működtetnek Magyarországon, mennyire mondható eredményesnek?
- Ez a módszer azokban az esetekben ajánlott, amikor a sebkörnyék vérellátása nem megfelelő, de a vér oxigénszállító képessége jó. Az oxigénterápia a sérült területek oxigénnel történő ellátottságát növeli, ezáltal javul a vérkeringés, és felgyorsul a seb gyógyulása.
A világon már mintegy kétszáz ilyen kabin működik, amelyben a betegek 2,5-szer nagyobb nyomáson 100 százalékos orvosi tisztaságú oxigént lélegeznek be, amely 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, a szöveteket. A megnövekedett oxigénmennyiség hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját eredményezik.
- Sajnos az itt említett módszer, a kettős diagnosztika még nem terjedt el a hazai gyógyászat ezen területén, annak ellenére, hogy a zárt számítógépes program konkrét, értékelhető és jól használható adatokat szolgáltat - fűzi hozzá Péchy Imre, a Hiperbár Centrumot üzemeltető cég vezérigazgatója. - Ez a speciális diagnosztika azt is megmutatja, hogy meg lehet-e menteni a vizsgált végtagot az amputációtól. Mindössze félórás vizsgálatról van szó, ami a fekélyes sebek gyógyíthatóságáról ad megfelelő információt.
Göbl Anna azt is elmagyarázza, hogy a cukorbetegek lábszárfekélye nem véletlenül alakul ki, hiszen a bőr a betegség következtében szárazzá válik, megkeményedik, töredezik, fertőzésre hajlamos lesz. Másrészt a csontízületi rendszer károsodása révén az ízületek elgyengülnek, a láb eldeformálódik, és a talp egy-egy pontján a normálisnál nagyobb nyomás jön létre, ami kérgesedést eredményez - ez tovább fokozza a nyomást, míg a bőr a kéreg alatt elhal, seb keletkezik és kialakul a cukorbeteg lábszárfekély.
A "cukorbeteg láb" mindenképpen fokozott figyelmet, gondozást igényel. A lábhigiénia, a gondos lábmosás, áztatás, a körmök, bőrkeményedések óvatos kezelése, pamut zokni és kényelmes lábbeli viselése mindenképpen ajánlott.
A sebek gyógyulási hajlama a cukorbetegek esetében közismerten rossz. A sebek, elhalások gyorsan létrejönnek és fekélyekhez vezetnek, a lábujjak, a lábfej és végül a teljes végtag amputálását is eredményezhetik.
Magyarországon évente több mint 4000 végtagamputálás történik, holott jó néhány esetben elkerülhető lenne ez a drasztikus beavatkozás.
Az oxigénterápia nem csodaszer - állítják egybehangzóan a szakemberek -, csak egy lehetőség, egy kiegészítő terápia. Ma már egyre több kezelőorvos ajánlja a betegeknek, és nem csak azoknak, akik a cukorbeteg láb veszélyeivel küzdenek. A nehezen gyógyuló sebektől a különféle gyulladásokig, sportsérülésekig, migréntől a Lyme kórig, stroke utáni állapotig sok mindenre alkalmas ez a kiegészítő terápia: nem véletlen, hogy helyileg az ország legnagyobb rehabilitációs intézetében található, ahol egy-két kúra erejéig már sokan megbizonyosodtak a kedvező hatásról.

Címkék: egészségügy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.