Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2018. November 18. 10:25, vasárnap | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu/esztergom.hu

Múltidéző kiállítás egy zuhatagi vontatóhajó belsejében

Múltidéző kiállítás egy zuhatagi vontatóhajó belsejében

Jövő héttől, előzetes bejelentkezés alapján – kedden és csütörtökön – látogatható a 75 éves hajóban a múltidéző kiállítás.

Az állandó ingyenes kiállítás a Vizivároskapu honlap szerint hamarosan nyílik és a „zuhatagi hajózásnak” állít majd emléket. „A kiállításon megismerhetik a látogatók az Al-Dunának zuhatagi szakaszát („Vaskapu”), ahol a 351-es is „zuhatagi tigrisként” szolgált. A kortörténeti kiállítások az állóhajó tiszti étkezdéjében és parancsnoki kabinjában látható majd. Szervezett programként a „zuhatagi hajózás” filmje is” – olvasható a tájékoztatóban.

A Dunai hajósélet mindennapjairól Bindics István tartott rögtönzött tárlatvezetést a minap, melyen részt vett Bánhidy László alpolgármester is. Kizárólag csoportok számára kedden és csütörtökön nyílik meg a zuhataghajó belső tere az előzetes allohajo@gmail.com email címen való regisztrációval. A tárlaton régi Forteplanos fotók mutatják be a rég- és közelmúlt hajózással kapcsolatos mindennapjait. A kiállítás szervezője az Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesület, melynek honlapja itt található.

Egy 75 éves hajó várja, hogy fedélzetére lépjenek azok, akik szeretik a hajózás romantikáját, akik kíváncsiak a dunai közlekedés történetének egy érdekes fejezetére, akik tudják, hogy Esztergom több más karaktere mellett kikötőváros is, akik a vízen ringatózó hajón szeretnék átélni, hogy milyen körülmények között éltek a dunai matrózok.

A Mária Valéria-híd esztergomi hídfőjénél lévő 351-es számú állóhajó, mely eredetileg hadihajónak készült közel negyven évig szolgált a Duna-delta és Komárom közötti szakaszon, mint vontatóhajó. Elsődleges feladata volt a Duna-tengerjárók vontatása a Vaskapu-szorosnál, ahol a tengerjárók méretük miatt nem tudtak rendesen navigálni.

A 90-es évek elején parkolták le Budapesten, ahol egy ideig étteremhajóként használták, majd 2011-ben kezdték meg felújítását az Újpesti Hajójavítóban.
2013-óta van Esztergomban állóhajóként. Az állóhajó kabinjaiban berendezett kiállítás tematikus tablók és korabeli hajós tárgyak segítségével mutatja be a dunai hajózás mindennapjait, különös tekintettel az esztergomi vonatkozásokra.
A kiállítás létrejöttét támogatta: Esztergom Város Önkormányzata, Port Danube Kft., Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum, Military Historical Museum Pohronský Ruskov – Oroszka, Spori Print Vincze Kft.

Címkék: hajó, kiállítás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.