Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2021. Február 06. 08:54, szombat | Helyi
Forrás: (x)

Multivitamin - a jól működő szervezetért

Multivitamin - a jól működő szervezetért

A vitaminok és ásványi anyagok az úgynevezett mikrótápanyagok csoportját alkotják, amelyekre a szervezetnek, mint építőanyagok elengedhetetlenül szüksége van.

Egyfajta szabályozók a szervezeten belül és számos életfontosságú folyamatban vesznek részt.

Sokakban merül és merülhet fel a kérdés: Minden esetben kell pótolni a vitaminokat? Egy ideális világban nem, azonban a jelen világunk nem igazán ezt a kategóriát képviseli. Hogy mire gondolunk? Sokak mondják, hogy egészséges életmódotkövetnek, azonban esetenként mégiscsak becsúszik egy gyorséttermi étkezés, egy kis csoki, egy kis alkohol, egy kis üdítő, a cigarettáról nem is beszélve. De, ha ez nem is lenne így, tehát valóban igaz, hogy az egészséges életmódunk tényleg egészséget támogató, akkor is ott van az a tény, hogy bizony napjainkban a zöldségek és gyümölcsök vitamin tartalma sem a régi, jelentősen csökkent. Tehát a megfelelő vitaminok, megfelelő mennyiségben való pótlása nélkülözhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez és az egészség fenntartásához.

Miért fogyasszunk multivitamint?

A multivitaminokban a szervezet számára fontos vitaminok mellett ásványi anyagok is találhatók, amelyek ráadásul a legtökéletesebb arányban egészítik ki egymást, amely nélkülözhetetlen. Jöhet a kérdés, hogy nem elég egy-egy fajta vitamintszedni? A szervezetbe jutó vitaminok egymáshoz viszonyított aránya nélkülözhetetlen, amelyet a multivitamin készítmények biztosítanak a fogyasztók számára. A vitaminok mellett pedig fontosak az ásványi anyagok. Ráadásul ma már akár nem szerint is választható multivitamin készítmény, így biztosan megtalálható az egyén számára a legtökéletesebb a széles választéknak köszönhetően. Megfelelő multivitamin fogyasztása tehát mindenki számára fontos lenne.

Lássunk néhány olyan esetet, amelyek biztosan fokozzák a vitamin igényünket:
- A rohanó élet által kialakuló stressz.

- A felgyorsult életvitel által sok esetben kialakuló rossz táplálkozási formák.

- A tartósítószereket tartalmazó ételek rendszeres fogyasztása.

- Számos környezeti ártalom, amely körülvesz minket - levegőszennyezés, víz szennyezés.

- Az élvezeti cikkek fogyasztása, akár csak alkalmanként is (alkohol, dohányzás, kávéfogyasztás)

- Rendszeres gyógyszerek fogyasztása esetén. (pl.: fogamzásgátló)

Emellett a vitaminigény megnőhet rendszeres sportolás, valamint fokozott fizikai igénybevétel esetén egyaránt.

Optimális működés vagy hiánybetegség elkerülése?

A mai napig nem egyeznek teljesen a vélemények, hogy pontosan, milyen dózisban is érdemes a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat fogyasztani. A vitaminok felfedezésétől datálva a hivatalos megállapítás szerint azt a mennyiséget kell pótolnunk, amely még biztosítja a hiánybetegség kialakulásának megelőzését. Azonban mára már számos szakvélemény szerint ez a dózis magasabbnak kell lennie, hogy a szervezet optimális működhessen. Az egyén vitaminigénye azonban számos pontos eltérhet. Alapvetően nem mindegy, hogy férfiról vagy nőről beszélünk-e, illetve tovább nehezíti a dolgot az egészségi állapot és az életvitel is. Más-más vitamin igénye van egy várandós nőnek és a rendszeresen sportoló férfinak is, de ezt számos példával lehetne alátámasztani.

A táplálkozáskutatók szerint fontos a napi multivitamin fogyasztás, mert ennek a készítménynek köszönhetően hatékonyan támogatható a szervezet napi vitamin szükségletének pótlása.

Vitaminhiány

Azt azért mindenki sejtheti, ha a szervezet valamelyik vitaminból hiányt szenved, az előbb vagy utóbb egészségügyi problémákhoz fog vezetni. Első legszembetűnőbb változás a romló közérzet, a fáradtság és az ingerlékenység lehet, a súlyosabb tünetek később jelentkeznek. A tartós vitaminhiány felgyorsíthatja az öregedési folyamatokat, valamint fontos szerepet játszhat egyes rákos megbetegedések és szívbetegség kialakulásánál is.

Címkék: multivitamin, vitamin

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.