Városlista
2024. június 30, vasárnap - Pál

Hírek

2024. Június 28. 10:07, péntek | Életmód
Forrás: MTI

Múzeumok éjszakája: Országszerte 326 ezren vettek részt a programokon

Múzeumok éjszakája: Országszerte 326 ezren vettek részt a programokon

Az idei Múzeumok éjszakája programsorozaton 326 ezer érdeklődő vett részt - mondta el Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.

Az idei év egyik legnagyobb eredménye, hogy jóval szélesebb körű lett a múzeumok kínálata, a korábbi évekhez képest több vidéki helyszín kapcsolódott be a rendezvénysorozatba, és a vidéki helyszínek sokkal látogatottabbak voltak, mint korábban - emelte ki Vincze Máté, felidézve, hogy amikor huszonkét évvel ezelőtt elindult a Múzeumok éjszakája, még egy Budapest-fókuszú program volt.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: továbbra is tény, hogy nincs még egy olyan kulturális fesztivál Magyarországon, amely egyetlen éjszaka alatt ennyi embert mozgat meg, ide értve a Sziget fesztivált is.

Idén a Szépművészeti Múzeum volt a Múzeumok éjszakája leglátogatottabb helyszíne, ahol dzsessz- és kortárstánc-programok is várták az érdeklődőket - jegyezte meg Vincze Máté.

A második leglátogatottabb múzeum a Magyar Nemzeti Múzeum lett, látogatószámban a harmadik helyen a székesfehérvári Szent István király Múzeum, negyedik helyen pedig a Magyar Természettudományi Múzeum végzett - mondta el a helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy mind a négy múzeum több mint 12 ezer látogatót fogadott egy éjszaka alatt.

A programsorozaton a legideálisabb célcsoport a fiatal felnőttek csoportja, de egyre több a rendezvényen a fiatal és az idősebb látogató is - tette hozzá Vincze Máté.

Kiemelte, hogy a Múzeumok éjszakáján rengeteg interaktív program van. Emlékeztetett arra, hogy a múzeumi szakmában az utóbbi időben tudatos építkezés volt - és ennek a Múzeumok éjszakája is egy fontos eleme -, hogy élményszerűvé tegyék a tárlatokat, a fiatalok tapasztalataira építve mutassák be a tárgyakat.

Vincze Máté elmondta azt is, hogy a következő Múzeumok éjszakáját 2025. június 21-én fogják megtartani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 30. 08:36, vasárnap | Életmód

A figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható vasárnap

A figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható vasárnap több régióban - közölte a HungaroMet Nonprofit Zrt. szombaton az MTI-vel.

2024. Június 30. 08:30, vasárnap | Életmód

A helyek kétharmada már elkelt a Balaton-átúszásra

Az indulási helyek kétharmada már elkelt a július 20-án sorra kerülő, 42. Balaton-átúszásra, amelyre több mint tízezer résztvevőt várnak a szervezők.

2024. Június 29. 07:16, szombat | Életmód

Megnyílt Karlovy Varyban a nemzetközi filmfesztivál

A nyugat-csehországi Karlovy Varyban péntek este ünnepélyes keretek között megnyílt az 58. nemzetközi filmfesztivál, Kelet-Európa egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmszemléje.