Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Április 11. 14:20, szerda | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Nagydíjas alkotó tárlata nyílik Esztergomban - Érezd magad otthon!

Nagydíjas alkotó tárlata nyílik Esztergomban - Érezd magad otthon!

Vár minden érdeklődőt a Kaleidoszkóp Ház április 20-án 18 órakor Szőke Erika kiállítására! Az Érezd magad otthon! című tárlatot Száz Pál író nyitja meg.

"Szőke Erika képein a fény és az árnyék úgy játszik egymásba, akár az illanó pillanatnyiság és az örökkévalóságba merevedő idő. Akárcsak a kakaó bőre a csészében, a krumplilaska forró lehelete, a hideg húsleves karikáiban játszó félhold. A hétköznapok szaladása emlékképekre vetül, a családi élet mozzanatai mögött gyerekkori emlékképek tűnnek fel. A munkák és napok fogatagában a szülők tevékenységét a gyermek optikája művészetté nemesíti. A főzés, a szobafestés, a kerti munkák olyan mágikus cselekedetté válnak, amelyek az idő metamorfózisát hozzák létre: éltető elemet és kötőanyagot alakítanak ki, kovászt, amely az egybekelés alapja, amely az állandó átalakulásban létező azonosságot anyagiasítja."
(Száz Pál)

SZŐKE ERIKA (1977) képzőművész, fotográfus, a Nyitra melletti Nagyképen él és alkot. Főiskolai tanulmányait a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Képzőművészeti és Művészetpedagógiai karán végezte. Munkáiban a hagyományos, analóg és digitális technikák mellett különféle experimentatív és saját fejlesztésű, a klasszikus fénykép és sokszorosított grafika határterületein mozgó eljárásokat alkalmaz. Nem ritkán afféle kiterjesztett fotókat, a fénykép és a térbeli objektum közt egyensúlyozó tárgyakat hoz létre. Műveinek központi témája a család, a családon belüli emlékképek, viszonyrendszerek és kapcsolati hálók univerzuma, a társadalmi nem és a nemi identitás artikulálódásának kérdései, valamint az emlékezet és a felejtés kölcsönhatásainak ábrázolhatósága (akár egyéni, akár kollektív szinten). Alkotásaival számos hazai és külföldi kiállításon szerepelt, 2014-ben elnyerte a Székelyföldi Grafikai Biennálé nagydíját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.