Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2016. Október 22. 10:03, szombat | Helyi
Forrás: közlemény

Nagyszabású kerékpárút-fejlesztés – összeült az Ister-Granum EGTC

Nagyszabású kerékpárút-fejlesztés – összeült az Ister-Granum EGTC

Október 21-én Esztergomban, a Szent Adalbert Központban tartotta soron következő ülését az Ister - Granum EGTC Közgyűlése.

Az első napirendi pontban Nagy Péter igazgató tájékoztatta a szervezet polgármesteri parlamentjét a márciusi közgyűlés óta eltelt időszak eseményeiről, feladatairól. Elmondta, hogy sok energiát fektettek a hónap végén beadásra kerülő pályázati elképzelések kidolgozására, illetve a Csoportosulást közvetlenül nem érintő projektelképzelések koordinációjára. Mindemellett az évek óta vitt más szakterületek kapcsán is számos találkozón, egyeztetésen vettek részt, szerveztek az elmúlt fél évben. Kiemelte a Vállalkozói – Logisztikai Övezet kialakítását célzó elképzelést, amelyhez kapcsolódóan az érintett szereplőkkel konzorciumi szerződés aláírását tervezik, illetve a 2017-es évben holland, német, belga partnerekkel körvonalazódik egy pályázat benyújtása is.

A beszámoló elfogadása után áttértek a beadandó projektek megtárgyalására. A Szlovákia – Magyarország Határon Átnyúló Program keretében az EGTC egy projektben közvetlen partnerként, más programokban pedig koordinátorként, vagy csak külső megfigyelőként vesz részt. A Közgyűlés döntött arról, hogy támogatja a Csoportosulás részvételét, az Esztergom és Párkány által beadásra kerülő úgynevezett „3 folyó régiója - Természeti és kulturális örökség bemutatása Esztergom és Párkány régióban” című pályázatban. Mindkét város turisztikai szolgáltatóház megvalósítását tűzte ki célul. Az EGTC projekteleme a két különálló fejlesztést köti össze egy olyan elképzeléssel, amely az egész régiót ajánlja ki az ide érkező, és a környék iránt érdeklődő turisták felé.

Az igazgató bemutatta azokat a kerékpárút fejlesztési terveket, amelyek az Ister-Granum EGTC-t a legközvetlenebbül érintik. Amennyiben támogatnák a bírálók a beadandó pályázatokat, akkor kerékpárút köthetné össze Karvát – Párkánnyal, a magyar oldalon pedig megvalósulhatna az Esztergom és a Pala tó közti összeköttetés, mely építést, és kitáblázást foglal magába. A Szob – Ipolydamásd, Helemba – Párkány összeköttetés pedig Esztergom - Vác között tenné biztonságosabbá a közlekedést. Ebben a projektben az EGTC kerékpáros paradicsom elnevezésű, 2008-ban projektkoncepció szintjén támogatott elképzelése valósulhatna meg, amely az egész régió szolgáltatói hálózatának a kialakítását foglalja magában. Esztergomban már 2013. óta működik kerékpárkölcsönző rendszer, amelynek fejlesztése, és a párkányi oldalon való megvalósítása is egy további pályázatnak a része.

A csatai polgármester lemondása miatt megüresedett a Szenátus egyik státusza, amelyre Ozsvald Arnoldot, Ipolyszakállos polgármesterét választotta meg a Közgyűlés.

A közgyűlés zárásaként a GO! STORE vásárlói kártyarendszerről hallgathattak meg egy tájékoztató előadást a jelenlévő polgármesterek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 10:14, kedd | Helyi

Magyar Nagydíj

Motoros mentő és autómentő is szolgálatban lesz a hétvégén az M3-as autópályán

2024. Június 25. 13:36, kedd | Helyi

ELTŰNT HOLTSÁG AMINA MIRIAM

Eltűnés miatt keresi a Komáromi Rendőrkapitányság a 14 éves lányt.

2024. Június 21. 22:26, péntek | Helyi

Látványos tudományos műsorral készül a Richter a Múzeumok Éjszakájára

Június 22-én, szombaton a Múzeumok Éjszakáján a Duna Múzeumban lélegzetelállító tudományos show-t mutat be az esztergomi rendezvény támogatója, a Richter Gedeon Nyrt.