Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2016. Szeptember 13. 17:53, kedd | Helyi
Forrás: közlemény

Napirenden a piac - végleges lesz az ideiglenes

Napirenden a piac - végleges lesz az ideiglenes

Rendkívüli testületi ülésen döntött Esztergom képviselő-testülete a piac végleges elhelyezéséről, valamint elektromosautó-töltőállomások létesítéséről pályázati forrásból Esztergomban szeptember 8-án.

A mindössze két napirendi pont ellenére hosszúra nyúló ülésről Juhász István, Meszes Balázs, Stámusz Andrea és Tóth Tamás hiányoztak.

A képviselők elsőként a piac végleges elhelyezéséről döntöttek. Korábban, még augusztusban egyszer már döntöttek e kérdésben, akkor az úgynevezett „tömbösített” piac mellett döntöttek, azaz a Simor János utcában ingatlanokat vásárolt volna a város, és azok területén alakítottak volna ki piacot.

Ezt a döntést a legutóbbi testületi ülésen három képviselő javaslatára visszavonták, azt kérve a hivatal munkatársaitól, hogy további helyszíneket vizsgáljanak meg és készítsenek költségbecslést, látványterveket minden helyszínhez.

A szeptember 8-i ülésen összesen 5 helyszín - A, B, C, D, és E - előzetes költségbecslése és látványtervei kerültek tárgyalásra.

A város főépítészének szakmai indoklása szerint a piac kialakításának ideális helyszíne – a tervtanács és az örökségvédelem előzetes véleményével összhangban - a korábban elfogadott, ám visszavont, úgynevezett „tömbösített” helyszín,mely az E variáció. Philipp Frigyes hangsúlyozta azt is, hogy az új piacot a jogszabályok szerint körbe kell keríteni, és csak nyitvatartási időben lesz mód az átjárásra, azaz a Simor János utcában létesített elárusító pavilonok körül kerítést kell építeni.

A felmerült helyszínek és előzetes költségbecslések:

A., Eszerint az eredeti helyére, a Simor János utca elejére helyeznék vissza az új piacot, árusítópavilonokkal, a szerda-pénteki nagypiac szintén a korábbi helyén működne. Az utca szűk keresztmetszete miatt azonban csak egy bódésor illeszthető be, ráadásul e megoldáshoz a város aljegyzője törvényességi észrevételt nyújtott be. Hivatkozása szerint az utca szűk keresztmetszete, az a katasztrófavédelmi előírások (tűzoltók, mentők számára szükséges közlekedési folyosók) nem teljesíthetőek itt, így kétséges, hogy működési engedélyt kaphat-e a piac e területen. Az előzetes becslések szerint e helyszínen összesen 1,129 milliárd forintba kerülne a piac kialakítása.

B., Eszerint a mostani ideiglenes helyen lenne a piac végleges helye, a szerda-pénteki nagypiac a jelenlegi buszpályaudvar területére költözne. Gondot jelent, hogy a pályaudvar 2018-végénél korábban nem fog elköltözni, hiszen az intermodális csomópont építése még el sem kezdődött, ráadásul az önkormányzatnak meg kellene vásárolnia a jelenlegi buszpályaudvar épületét. További megoldandó probléma, hogy a vízművek e területen folytatják majd a közműfelújítást, valamint az, hogy ez esetben ismét újabb, ideiglenes helyszínt kell találni a most ott kialakított piactérnek, ami további költségeket jelent. Ennél bizonytalanná válhat, hogy tud-e élni a 260 millió forintos pályázati forrással Esztergom, hiszen a kiírás szerint 2018. végéig meg kell valósulnia a beruházásnak, fentiek miatt azonban ezt számtalan tényező veszélyezteti. A piac itt történő kialakítása előzetes becslések szerint a többi verzióhoz képest többe, 2,1 milliárd forintba kerülne.

C. és D., Mindkét verzió szerint a buszpályaudvar lenne a piac magja, azaz itt lenne az állandó piac, a két elképzelés közti különbség, hogy a szerda-pénteki nagypiac a város, vagy az Árok utca felé kerüljön kialakításra. Mindkettő esetében kérdésesek a további vízműberuházások időpontjai, továbbá a buszpályaudvar „B” pontban is felmerült problémája. A becsült költségek 1,65 (C-verzió) és 1,96 (D-verzió) milliárd forint.

E., Ez a polgármesteri kezdeményezésre korábban egyszer már elfogadott, majd megvétózott helyszín a Simor János utcában lévő üres telken és szomszédságában úgynevezett "tömbösített" piacot alakított volna ki, amely nem foglal helyet az utcában, zárt telken fekszik, nyitvatartási időn kívül nem zavarja az utcaképet. Az előzetes becslések szerint megvalósítása 1,55 milliárd forintba kerülne, és jó eséllyel számíthatna a város a 260 millió forintos pályázati forrásra is.

A képviselők hosszú vita után 7 igen és 4 nem szavazattal végül a B verziót támogatták, e döntés alapján a jelenlegi ideiglenes piacon alakítják majd ki a végleges helyszínt, a szerdai-pénteki nagypiac pedig a jelenlegi buszpályaudvar helyére kerül.

Pontos időpont egyelőre nehezen behatárolható, hiszen a vízművek újabb, e területet érintő beruházása mellett a buszpályaudvar költözésének ideje is bizonytalan, de 2018. decemberéig valószínűtlennek tűnik a végleges piac helyszín kialakítása, ezzel együtt pedig a most kínálkozó pályázati forrás sikeres felhasználása.

A testület ezt követően döntött arról, hogy „Jedlik Ányos Terv Elektromos töltőállomás telepítése Esztergomban” címmel pályázatot készít és nyújt be 2 db „A” típusú (normál — 2x22kW teljesítményű) és db „C” típusú (villámtöltő) töltőberendezésre 8.152.000 forint összegű, vissza nem térítendő pályázati támogatás elnyerése érdekében. Az önkormányzat ezzel együtt kötelezettséget vállal ara, hogy a pályázati forrásból nem biztosítható, a beruházáshoz és a fenntartási idő alatt kötelezően biztosítandó üzemeltetési és fenntartási költségeket, melynek összege közel 10 millió forint, saját költségvetési forrásából biztosítja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.