Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Május 20. 16:51, péntek | Helyi
Forrás: közlemény

Napirenden Esztergom - piac, Ipari Park, Pilisszentlélek, alapítványok

Napirenden Esztergom - piac, Ipari Park, Pilisszentlélek, alapítványok

Pro Urbe Esztergom díjjal tüntette ki Halmai Vilmos ferences atyát a város képviselő-testülete május 19-i, rendes testületi ülésén. A képviselők emellett döntöttek többek között arról…

…hogy az Esztergomhoz tartozó Pilisszentlélek újra önállóan használhatja a település nevét, döntés született a piac ideiglenes áthelyezésével kapcsolatban és elfogadták az esztergomi rendőrkapitányság éves beszámolóját.

Az ülésen – amelyen Stámusz Andrea és Tóth Tamás képviselők nem vettek részt, Juhász István pedig csak később tudott csatlakozni – a napirendek előtt került sor a Pro Urbe Esztergom kitüntetés átadására a ferences gimnázium tanárának, Halmai Vilmos atyának évtizedes nevelési munkásságát elismerve.



A díjátadást követően Debreczeni József, az esztergomi kapitányság vezetője ismertette a rendőrség tavalyi munkáját, majd következő napirendi pontként a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok 2015. évi ellátásáról szóló beszámolót fogadták el a képviselők.

A testület döntött arról, hogy Romanek Etelka polgármester javaslatára eseti bizottságot hoz létre abból a célból, hogy a bizottság koordinálja az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésére irányuló pályázat előkészítését. A bizottság tagjai: Sasvári Viktor (elnök), Eck András, Meszes Balázs (képviselői tagok), Prokopp Mária, Rezi Kató Gábor (külsős tagok).

A képviselő-testület ezt követően módosította az idei költségvetési rendeletét, illetve megalkotta a 2015. évi költségvetés végrehajtásáról szóló zárszámadási rendeletet.
A képviselők döntöttek arról, hogy Esztergom részt vesz „Közösségi szinten irányított városi helyi fejlesztések (CLLD)” programban. A program keretén belül az Esztergomban felhasználható forrás 800 millió forint, a programba önkormányzat, civil- és egyházi szervezetek által közösen létrehozott konzorcium vehet részt.

Alapítványi támogatások
A testület két alapítványi kérelmet is befogadott: a XXVII. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort az erdélyi Tusnádfürdőn szervező Pro Minoritate Alapítvány számára 200 ezer forint támogatást ítélt meg a testület. A búbánatvölgyi Kalifa tanyán évek óta könnyűzenei fesztivált szervező Tűzkerék Alapítvány idei rendezvényét 500 ezer forinttal támogatja a város önkormányzata. Az augusztus végi eseményen a tervek szerint többek között Molnár György, Dinnyés József, Török Ádám, Tátrai Tibor és a Michael H. Bo Band lép fel.

Pilisszentlélek visszakapja nevét
A képviselők döntöttek arról, hogy Pilisszentlélek identitásának megőrzése érdekében javasolja a Földrajzinév-Bizottságnak, hogy a jelenlegi Esztergom-Pilisszentlélek helyett a község önállóan, az Esztergom tag elhagyásával Pilisszentlélekként kerüljön megnevezésre. A település közigazgatásilag továbbra is Esztergomhoz tartozik majd a névváltoztatást követően.

Védőnők, praxisok, fogászati ügyelet
A képviselő-testület határozott arról, hogy pályázatot ír ki két védőnői munkakör betöltésére. Döntés született arról, hogy változik a Bánomi lakótelepen rendelő Dr. Nagy József háziorvos rendelési ideje. Az új rendelési idő szerint a rendelőben hétfőn, szerdán és pénteken 13.00 és 16.00 óra között, kedden és csütörtökön pedig 8.00 és 11.30 óra között fogadják a betegeket.
A testület döntött arról is, hogy pályázatot ír ki a 4. számú, kertvárosi háziorvosi praxis betöltésére, valamint arról, hogy a 8. számú háziorvosi praxisra felek kölcsönös egyetértésével Petőfi Sándorné Dr. Pásztor Lívia háziorvos helyett Dr. Vígh Lajos Lászlóval köt szerződést 2016. május 20-tól. A testület döntött arról is, hogy a fogászati ügyelet továbbra is Tatabányán marad, Esztergom önkormányzata az ellátási területen élők után a 2016. június 1. – 2017. május 31. közötti időszakra összesen 775.294 forintot biztosít.

A képviselők mindemellett megalkották a város zaj- és rezgésvédelmi rendeletét, amelynek célja többek között szintén a helyi lakosság egészségvédelme.

Faházak vásárlása a piacosoknak, olcsóbb négyzetméter árak az Ipari Parkban

Szintén döntés született a piac ideiglenes elhelyezésével kapcsolatban: az elmúlt hetekben a bódékból és asztalokról árusítókkal is egyeztetett a hivatal. A mostani döntés szerint a hivatal faházakat a közművek kiépítését, esetlegesen parkolóhelyek kialakítását, a költözésben történő segítséggel járulna hozzá többek között az önkormányzat.

A testület – a jelenlegi piaci viszonyokat figyelembe véve – döntött az ipari parki területek négyzetméterenkénti árának csökkentéséről. Az elfogadott határozat szerint a közművesíthető ingatlanok ára 5000 ft/m2+Áfa, a közművesíthető, szolgalmi joggal terhelt ingatlanok ára 4.000 Ft/m2+Áfa, az infrastruktúra nélküli ingatlanok ára pedig 3.500 Ft/m2+Áfa árban került meghatározásra.

Ingatlanok és intézmények hasznosítása
A képviselők döntöttek arról, hogy az Esztergomi Sakk Klub számára csak akkor van lehetőség további kedvezményes terembérletre a Kőrössy kollégiumban, amennyiben megfizeti korábbi, szintén kedvezményes bérleti díjból keletkezett tartozását.

A testület döntött arról, hogy a József Attila Általános Iskola büféjét 2016. szeptember 1-től 2017. június 15-ig Horváthné Haszon Nikoletta üzemeltetheti 26.000 Ft/hó bérleti díj ellenében. Szintén a köznevelési intézmények helyiségének bérbeadását érintette a következő napirendi pont: a testület úgy döntött, hogy a rövid távú (maximum 6 hónap) bérbeadások elbírálási jogát az ügymenet meggyorsítása érdekében, meghatározott feltételekkel a polgármesterre ruházza át.

A képviselők döntöttek egy Bajcsy-Zsilinszky úti, 12 m2-es raktárra vonatkozó szerződés meghosszabbításáról 2017. március 6-ig 1000 Ft/m2/hó összegért Szerencsés Tibor István részére, továbbá döntöttek a Széchenyi téren lévő CIB Bank épületére vonatkozó bérleti megállapodásról. Döntöttek továbbá egy Széchenyi téri, 24 m2-es lakóingatlannal kapcsolatos szerződés módosításáról, jóváhagyták a Kirchhoff Hungária tulajdonosi hozzájárulására irányuló, területrendezési kérelmét, valamint egy korábbi, pilisszentléleki ingatlanokat érintő szerződés módosítását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.