Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2024. Július 04. 08:04, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Napközben lezárják Románia egyik legforgalmasabb tranzitútvonalát

Napközben lezárják Románia egyik legforgalmasabb tranzitútvonalát

Jövő héttől kezdődően a tervek szerint egy hónapos időtartamra napközben lezárják Románia egyik legforgalmasabb tranzitútvonalát, az Olt völgyén keresztül vezető DN7-es jelzésű főutat

- jelentette be szerdán Sorin Grindeanu közlekedési miniszter.

A teljes nappali útlezárásra a Déli-Kárpátokat Nagyszeben és Pitesti között átszelő A1-es autópálya mintegy 30 kilométeres - a Szeben megyei Bojca (Boita) és a Valcea megyei Cornetu-kolostor - közötti második szakaszának építése miatt van szükség. Az építőtelep előkészítése ugyanis erődirtással jár.

"A fák kivágására megvannak a szükséges engedélyek, de a nagy, az akár 70 méter magasságban végzett munka során bármikor előfordulhat, hogy a kidöntött fák az úttestre esnek, így ennek a munkának az elvégzéséhez elkerülhetetlen a forgalom leállítása" - magyarázta a tárcavezető.

Hozzátette: a DN7-es főutat a július 8-ától kezdődően augusztus 9-ig zárják le a nappali órákban, éjszakánként pedig mindig megnyitják a forgalom előtt. Az igénybe vehető alternatív közlekedési útvonalakat a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) fogja a napokban kijelölni.

"Számítok rá, hogy lesznek 'hozzáértők', akik bírálni fogják ezt az intézkedést, de nincs más megoldás. Ha autópályát akarunk, akkor ezeket a munkálatokat el kell végezni" - szögezte le Grindeanu.

Romániában 2020-ban kezdték építeni az első, Erdélyt az Ókirálysággal összekötő, a Kárpátokat átszelő 123 kilométeres autópályát Pitesti és Nagyszeben között. Eddig 13 kilométernyi részt adtak át forgalomnak Szeben megyében. A Bukarestet a magyar határral (Nagylak II. - Csanádpalota átkelőnél) összekötő A1-es sztráda részét képező autópályaszakasz a Bojca-Cornetu térségben a DN7-es főúttal és a 200-as vasúti fővonallal együtt az Olt völgyén fog haladni.

Ez az útvonal a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) 4-es folyosójának része, a legforgalmasabb a Kárpátokat átszelő tranzitútvonalak közül. Az Olt völgyén keresztül vezető DN7-es főutat - a 2022-es forgalomszámlálási adatok szerint - naponta átlagosan több mint 10 ezer jármű veszi igénybe.

Fotó: Wikipedia

Címkék: erdély, románia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:14, kedd | Külföld

Josep Borrell: elfogadhatatlan a magyar vád, amely szerint az EU a háborút pártolja

Teljes mértékben elfogadhat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon vádja, hogy az Európai Unió a háborút pártolja - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.

2024. Július 22. 07:55, hétfő | Külföld

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől és Kamala Harrist támogatja új jelöltként

Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől, és alelnöke, Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja.

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.