Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2022. Január 18. 09:19, kedd | Helyi
Forrás: sajto.komarommrfk@komarom.police.hu

Ne váljon áldozattá!

Ne váljon áldozattá!

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság kiberbűnözéssel kapcsolatos felhívása. Néhány egyszerű szabály betartásával elkerülhető, hogy bárki sértetté váljon.

A kiberbűnőzök visszautasíthatatlannak tűnő befektetések, pénzügyi kiskapuk lehetőségével kecsegtetve vagy nem várt nyeremény meséjével vertek át és károsítottak meg embereket.

A módszerek változatosak, de a csalások közös jellemzője mindig valamiféle mézesmadzag. Jellemző, hogy az elkövetők különböző online hirdetési felületeken osztanak meg rendkívüli hozamokat ígérő befektetési lehetőségeket - jellemzően híres magyar közéleti személyiségek arcképét ábrázolva, amivel igyekeznek azt a látszatot kelteni, hogy ezek a személyek is befektettek a kihagyhatatlan ajánlatba.

Előfordulhat, hogy a csalók e-mailben vagy telefonon maguk keresik fel a potenciális áldozatokat és egy rendkívüli nyereményről értesítik őket.
Ha a csalóknak sikerül elaltatni a kiszemelt személy elővigyázatosságát, kezdeti befektetésként vagy a nyeremény feltételként különböző összegű tranzakciók, utalások végrehajtására bírják rá őket, amit természetesen az áldozatok nem látnak többé viszont.

A következő néhány egyszerű szabály betartásával elkerülhető, hogy Ön is sértetté váljon:
• Ha befektetési lehetőségre hívják fel a figyelmét asz interneten, mindig ellenőrizze a hirdetések nyelvezetét, hiszen az sokszor helytelen magyar kifejezésekkel tűzdelt, automatikus fordítóprogrammal generált sablon szöveg.
• A befektetés előtt először mindenképpen internetes keresésekkel tájékozódjon az adott szolgáltatás válóságtartalmáról.
• Ha egy szolgáltatás feltűnően nagy hozamot ígér, akkor érdemes gyanúval kezelni!
• A hamis profilokban, értékelésekben, véleményekben, hivatalosnak tűnő iratok tartalmában sem szabad feltétel nélkül megbízni, hiszen sokszor ezeket a csalók maguk hozzák létre illetve teszik közzé.
• A közéleti szereplők, ismert személyek általában nem reklámoznak befektetési formákat.
• A befektetések során ne adják meg személyes adataikat az interneten, ne küldjenek illetéktelen személyeknek okmánymásolatokat, illetve ne adjanak távoli hozzáférést számítógépükhöz!
• Ha telefonon keresik fel, minden esetben kezelje fenntartással az ismeretlen hívásokat!
• Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája adatait, netbankja belépési adatait! A bankok az ügyintézés során soha nem kérik az ügyféltől ezeket az információkat, mivel az ügyfél-azonosítás során a valódi banki dolgozó ezen adatokat látja!
• Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen fel vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja azt Önnek! Ilyet a bankok soha nem kérnek az ügyfelektől és még arra sem kötelezik őket, hogy a netbankot használják.

Gondoljon bele! Ha egy vadidegen odalépne önhöz az utcán, hogy nyert 10 millió forintot, elhinné? Ha egy ismeretlen személy az utcán a PIN kódját, bankkártya adatait kérné, megadná?

Ha élőben nem hiszi el, online se dőljön be! Ne hagyja, hogy az internetes csalók átverjék!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.