Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. December 23. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Ne legyen katasztrófa karácsonykor

Ne legyen katasztrófa karácsonykor

Számtalan baleset történhet karácsonykor is, ám jó néhányat megelőzhetünk némi odafigyeléssel. Minderre a katasztrófavédelem is felhívja a figyelmet.

Karácsonykor minden évben előfordulnak olyan tűzesetek, melyek kiindulópontja a karácsonyfa, az adventi koszorú, vagy éppen a csillagszóró. Ezek a káresetek megelőzhetők kellő odafigyeléssel füstérzékelők, tűzjelzők, illetve felszerelésével.

A katasztrófavédelem felhívja mindenki figyelmét, hogy a fenyőfán elhelyezett gyertyákat lehetőleg ne gyújtsák meg, de ha már mindenképpen ott szeretnék meggyújtani, akkor tegyenek minden egyes gyertya alá alufólia tálcát, így megakadályozhatják a gyertya eldőlését.

Csak akkor gyújtsunk gyertyát a fán, ha van a közelben megfelelő oltóeszköz, porraloltó készülék, vagy akár egy kancsó víz.

A meleg szobában a napok múltával a karácsonyfa egyre jobban kiszárad, így egyre tűzveszélyesebbé válik. Megközelítőleg egy hét után már egyáltalán ne használjunk nyílt lángot a fán.

Tüzet azonban nemcsak a nyílt láng okozhat, hanem az izzósor is, így olyat használjunk csak, mely rendelkezik engedéllyel és ellenőrizzük le a sérülésmentességét. Ügyeljünk arra, hogy túl hosszú ideig ne üzemeljenek a fényfüzérek vagy izzósorok, mert a túlmelegedés tüzet okozhat.

Nagyon fontos, hogy ha elhagyjuk a lakást, akkor oltsunk el minden nyílt lánggal égő díszítést és az adventi koszorút, a gyertyákat, mécseseket. A karácsonyfa égősorát és a többi fényfüzért is áramtalanítsuk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.