Városlista
2022. június 30, csütörtök - Pál

Hírek

2011. December 14. 13:45, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

„Ne szívj tovább!” – kampány a dohányzás ellen

„Ne szívj tovább!” – kampány a dohányzás ellen

2012. január 1-jén lép hatályba a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása, amely 2012-től megtiltja a dohányzást a zárt légterű helyiségekben.

Nem a tiltás öröme vezérel bennünket, hanem azt próbáljuk elérni, hogy az emberek abbahagyják, vagy rá se szokjanak a dohányzásra – fogalmazott Szócska Miklós a „Ne szívj tovább!” elnevezésű népegészségügyi kampány nyitórendezvényén.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár elmondta: a kampány célja nem a szankcionálás és a büntetés, hanem - mint fogalmazott - az, hogy minél kevesebb ideig tartózkodjanak káros füstben az emberek. Január 1-jétől fellélegezhetünk - hangsúlyozta.

A törvénymódosítás hatálybalépéséhez egy nagyszabású népegészségügyi kampány is társul, amelynek célja felhívni a figyelmet a dohányzás egészségkárosító hatásaira. Az államtitkár a kampány szükségességét lesújtó adatokkal támasztotta alá. Elmondta: hazánkban tizennyolc percenként hal meg egy ember a dohányzás következtében, továbbá naponta 70, évente pedig 30 ezer honfitársunkat veszítjük el ezen káros szenvedéllyel összefüggésbe hozható betegségek következtében. Hozzátette: ezek az adatok a szabályozással csökkenthetőek, több életet lehet így megmenteni, mint gyógyítási eljárásokkal - írja a kormányzati portál.

Hangsúlyozta: ma Magyarországon a felnőtt korú férfiak 37,8 százaléka, a nők 23 százaléka napi rendszerességgel dohányzik, a fejenként elszívott cigaretták száma meghaladja az évenkénti kétezer szálat. Drámai tény az is, hogy egyre fiatalabb korban kezdenek el dohányozni az emberek. Ennek kellett megálljt parancsolnunk – emelte ki az államtitkár.

A kampány részeként ingyenesen hívható telefonszám, blogoldal, plakátok és matricák szolgálják a kezdeményezés sikerét. Szeretnénk megértetni a társadalommal azt, hogy füstmentesen sokkal jobb az élet – hangsúlyozta.

A kampány során több lépcsőben tájékoztatják az embereket az új szabályozásról, a türelmi időszakban ki kell helyezni a tiltó és felvilágosító táblákat. Az, aki megszegi a szabályozást, 50 ezer forintig terjedő büntetésre számíthat, az egyes intézmények szabálysértés esetén 1-2 millió forintra is bírságolhatóak.

OrientPress Hírügynökség
Kép: kormany.hu/Botár Gergely

Címkék: dohányzás

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 30. 17:31, csütörtök | Belföld

Javul a házomlásban megsérült táncművész állapota

Folyamatosan javul az operettszínház táncművészének állapota azt követően, hogy súlyosan megsérült a terézvárosi házomlás során - tájékoztatta a Budapesti Operettszínház csütörtökön az MTI-t.

2022. Június 30. 17:08, csütörtök | Belföld

Indul a hazai dinnyeszezon a diszkontláncoknál

Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben - tájékoztatták a diszkontláncok szerdán az MTI-t.

2022. Június 30. 15:07, csütörtök | Belföld

Varga Mihály: Magyarország első helyen végzett a GlobalCapital Bond Awards díján

Magyarország első helyen végzett a GlobalCapital Bond Awards díján. Egy héten belül ez a második nemzetközi elismerés a sikeres adósságkezelésért - írta a pénzügyminiszter csütörtök reggel a Facebook-oldalán.

2022. Június 30. 14:06, csütörtök | Belföld

Magát tábornoknak adta ki a szélhámos, feleségét is átverte

Vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség egy 53 éves férfi ellen, aki a feleségét is átverve, magát tábornoknak kiadva mintegy 150 millió forintot csalt ki több sértettől különböző előnyök ígéretével.