Városlista
2021. október 17, vasárnap - Hedvig

Hírek

2021. Október 14. 17:33, csütörtök | Helyi
Forrás: ITM, InfoEsztergom

Négy híd épül jövőre a magyar-szlovák határon, továbbá az illetékesek egy új esztergomi híd építéséről is tárgyalni kezdtek

Négy híd épül jövőre a magyar-szlovák határon, továbbá az illetékesek egy új esztergomi híd építéséről is tárgyalni kezdtek

A napokban ünnepeltük az újjáépített Mária Valéria híd átadásának huszadik évfordulóját, a közeljövőben újabb három határhíd fenntartásáról létrejött magyar-szlovák megállapodást szentesíthet az Országgyűlés.

Ezt Schanda Tamás jelentette be Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese kifejtette: két közúti Ipoly- és egy kerékpáros Duna-híd építése kezdődik meg a leghosszabb közös határszakaszon.

A Parlament elé benyújtott törvénymódosítási javaslat az üzemeltetési, fenntartási feladatok megosztásáról létrejött megegyezést hirdetheti ki a legmagasabb jogszabályi szinten.
Az Ipoly Nógrád megyei szakaszán Drégelypalánk-Ipolyhídvég és Őrhalom-Ipolyvarbó között épülnek új hidak egyenként 1,7 milliárd forintból. A kivitelezési közbeszerzési eljárások lezárultak, a vállalkozói szerződések hamarosan hatályba lépnek.

A munkaterületeket akár már novemberben átadhatják, az építkezések befejezése 2023 végére várható. A Győr-Moson-Sopron megyei Dunakiliti és Doborgaz között gyalogos és kerékpáros Duna-meder híd épül, mindkét oldalon csatlakozó ártéri hidakkal. A beruházás teljes költsége közel 1,9 milliárd forint. A magyarországi létesítmények kivitelezőit már megtalálták. A nyertes ajánlattevővel megkötött szerződés a szlovákiai folytatás közbeszerzési eljárásának lezárásával lép hatályba. A munkálatok szintén 2023-ban fejeződhetnek majd be.

A magyar-szlovák határt keresztező műtárgyak fokozott együttműködést igénylő üzemeltetésének, fenntartásának és rekonstrukciójának feltételeit egy 2017-es kétoldalú megállapodás rendezi. A közös tulajdonban lévő határhidak közül egy-egy létesítmény teljes felügyeletét érdemes az egyik félnek magára vállalnia.
A miniszterhelyettes emlékeztetett: „A Pest megyei Ipolydamásd és Helemba között már dolgoznak az új átkelőn. Az Ipoly-híd acél főtartóit szeptember végén emelték be a helyükre. 2023-ban tehát összesen négy híddal nyitunk új utakat az északi szomszédok, a határmenti magyarlakta területek felé.”

A jövőre átadásra kerülő négy új híd mellett egy újabb esztergomi híd megépítéséről is megegyeztek pár napja a két ország szakminisztériumának illetékesei.
Erről október 8-án, a Mária Valéria híd újjáépítésének alkalmából, az exKOMÁROM állóhajón rendezett emlékkiállítás megnyitóján Toroczkai Zsolt, az ITM közúti főosztályának főosztályvezetője számolt be.

A főosztályvezető elmondta, hogy október 7-én a szlovákiai Béla kastélyában ülésezett az infrastrukturális fejlesztésekért felelős szlovák-magyar vegyes bizottság, amelyen együtt vettek részt Dr. Mosóczi Lászlóval, az ITM közlekedéspolitikai államtitkárával. Ezen az ülésen a szlovák államtitkár vetette fel azt, hogy a térségben, Esztergomnál szükség lenne egy új Duna-hídra.

Toroczkai Zsolt elmondta, hogy magyar oldalról a vegyesbizottság tagjai üdvözölték a kezdeményezést és a két fél meg is egyezett abban, hogy megkezdik az egyeztetéseket az Esztergom és Párkány között megépítendő új híd kapcsán és mindezt annyira komolyan gondolták, hogy az előzetes megállapodás a bizottság tárgyalási jegyzőkönyvébe is bekerült. „Nem azt mondom, hogy holnap már lesz itt egy újabb Duna-híd, de azt ígérhetem, hogy államközi szinten mostantól hivatalosan is dolgozunk rajta, és remélem, hogy a Mária Valéria híd újjáépítésének 30. évfordulóján már az új híd alapkövét is letehetjük. Ha hamarább készülne el, az még jobb lenne “– fogalmazott Toroczkai Zsolt.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 17. 09:48, vasárnap | Helyi

A Képviselő-testület 2021. október 21-i rendes ülésének meghívója

Esztergom Város Önkormányzat Képviselő-testülete soron következő ülését 2021. október 21-én (csütörtökön) 9 órakor a Városháza nagytermében tartja.

2021. Október 16. 06:52, szombat | Helyi

Jövő nyárig lezárják az autós forgalom elől a Deák Ferenc utcát

2021. október 18-tól, előreláthatólag 2022. június 30-ig közmű- és útépítéssel összefüggő munkálatok végzése miatt a gépjárműforgalom elől lezárásra kerül Esztergomban a Deák Ferenc utca egy szakasza.

2021. Október 15. 16:53, péntek | Helyi

Tájékoztató a társasházakban élők számára a szelektív-hulladékszállítás változásairól

Esztergom Város Önkormányzat képviselő-testülete a 237/2021. (VIII.27.) határozatában döntött a szelektív-hulladékgyűjtő szigetek végleges megszüntetéséről 2021. október 17. napjáig.

2021. Október 15. 08:39, péntek | Helyi

A helyi rendőrök elfogták az esztergomi piacon vandálkodót

Őrizetbe vették a nyomozók azt a férfit, aki korábban az esztergomi piacon több pavilont feltört. A gyanúsítottnak további vagyon elleni bűncselekmények is a számlájára írhatók.