Városlista
2024. október 18, péntek - Lukács

Hírek

2024. Október 01. 12:28, kedd | Helyi
Forrás: Richter Gedeon Nyrt.

Negyedik alkalommal hívja alkotásra a diákokat a sikeres Richter TETT-mesepályázat

Negyedik alkalommal hívja alkotásra a diákokat a sikeres Richter TETT-mesepályázat

Örömmel jelentjük be, hogy idén negyedik alkalommal kerül kiírásra a „TETT: Te és a Természettudományok – mesés történetek” természettudományos mese- és történetíró pályázat. A kezdeményezés célja, hogy a fiatalok a természettudományokat kreatív módon közelítsék meg, és alkotásaik révén új módon kapcsolódjanak a tudományos világ izgalmas felfedezéseihez.

Az évek során a Richter TETT-mesepályázat egyre nagyobb figyelmet és támogatást kapott, és mára a természettudományos oktatás és a kreatív írás egyedi ötvözetévé vált. A TETT 2021-ben indult a Richter Gedeon Nyrt. kezdeményezésére, a Richter és a Természettudományos Oktatásért Szabó Szabolcs Emlékére (Sz2A) közhasznú alapítvány szakmai együttműködésével, valamint a Döbrentey Ildikó – Levente Péter művészházaspár fővédnöksége alatt. A TETT első három évében közel 2000 pályamű érkezett, amelyeket országszerte, valamint határon túli iskolákból nyújtottak be az általános és középiskolás diákok. A program nemcsak a beküldött pályázatok számában, hanem a közösségre gyakorolt pozitív hatásában is kiemelkedő sikereket ért el. Prof. Dr. Szántay Csaba, a Richter tudományos főtanácsadója, a pályázat egyik ötletgazdája és a zsűri egyik tagja így nyilatkozik: „A TETT egy intuitív gondolatként indult 2020 őszén. Akkor úgy éreztük, egy kis csillagot teremtettünk, ami nagyon hiányzott az égboltról, és ami semmihez sem fogható fényt bocsát a közoktatás világára. Mára ez a csillag – számunkra is meglepő módon – önálló univerzummá nőtte ki magát, tudományosan kidolgozott oktatásmódszertani filozófiával és minden várakozást felülmúló társadalmi hatással. Ez az univerzum azért is különleges, mert ha pályázóként valaki a részévé válik, annak saját belső univerzumát is életre kelti. Ez a TETT legnagyobb, legsajátosabb, és legizgalmasabb hatása. Bíztatlak Téged, kedves potenciális pályázó, hogy a TETT negyedik évadában magad is tapasztald meg ezt a mesés hatást!”


A TETT-mesepályázatot minden évben kiemelkedő érdeklődés övezi, és egyre több diák és tanár válik aktív részévé a kezdeményezésnek. A program keretében három antológiát is kiadtak, amelyek 359 kiemelkedő pályaművet tartalmaznak. Bajzáth Mária, a Népmesekincstár Mesepedagógia Műhely szakmai vezetője, szintén a zsűri egyik tagja, így emlékszik vissza a korábbi évadokra: „A diákok pályaművei minden évben ámulatba ejtenek. Gondolkodásmódjuk, kreativitásuk és fantáziájuk a természettudományok és a művészetek találkozásán keresztül rendkívül inspiráló. A TETT lehetőséget nyújt arra, hogy a fiatalok felfedezzék saját képességeiket és elmélyítsék tudományos érdeklődésüket.”


Holtzer Péter, a Szabó Szabolcs Alapítvány elnöke így foglalja össze a korábbi évek tapasztalatait: „Négyéves a TETT, középső csoportba lépünk. Már nagyon élvezzük, hogy ebben a közösségben vagyunk, minden nap új élmények érnek, és újat tanulunk a világról. A középső csoportban már nagyobbak vagyunk, mint kiscsoportban voltunk, és egyre újabb dolgokat tudunk kitalálni, hogy mivel tegyük még jobbá és izgalmasabbá a mesealkotást és világra csodálkozást.”
A TETT-mesepályázat egyik különlegessége, hogy minden pályázó és résztvevő valamilyen formában új, személyes élményekkel gazdagodik. Ahogyan Döbrentey Ildikó, a TETT egyik fővédnöke is mondja: „A TETT-mesepályázat negyedik évadában a pályamunkák kreativitása és frissessége minden bizonnyal újabb meglepetéseket tartogat majd számunkra. Az előző évek tapasztalatai alapján biztos vagyok benne, hogy az idei történetek is lebilincselő olvasmányok lesznek.”A Richter Gedeon Nyrt. és a Szabó Szabolcs Alapítvány továbbra is kiemelten fontosnak tartja, hogy támogassa az oktatás és a tudomány iránt érdeklődő fiatalokat. A negyedik évad célja, hogy a pályázók újabb inspiráló történetekkel gazdagítsák a természettudományok világát.

A pályázatra a diákok 2024. november 14-ig nyújthatják be műveiket a www.tettmesepalyazat.hu weboldalon.


A RICHTER GEDEON NYRT.-RŐL
A régió egyik vezető gyógyszercégeként a Richter Gedeon Nyrt. magyarországi központú, magyar irányítású, és kiemelkedő innovációs kapacitással rendelkező multinacionális vállalat. A Richter a legnagyobb hazai tudáscentrum, amely a gyógyszergyártás, kutatás-fejlesztés, kereskedelem és marketing területén is folyamatosan aktív. A vállalat szinte egyedülálló módon az innovációs lánc teljes spektrumát lefedi, és nagyfokú hozzáadott értéket képvisel. Elkötelezett támogatója az egészségügynek és az oktatásnak, számos kezdeményezésen keresztül segítve ezeket a területeket. További információk a vállalatról ahttp://www.gedeonrichter.com oldalon találhatók.

AZ SZ2A-RÓL
A Természettudományos Oktatásért Szabó Szabolcs Emlékére Közhasznú Alapítvány olyan platformként működik, amely a tudományos oktatás hagyományaira építve törekszik megoldásokat találni a jelen kihívásaira, miközben a jövő iránti felelősséget is szem előtt tartja. Az alapítvány célja, hogy támogassa a pedagógusok, pedagógushallgatók, diákok, szülők, valamint a tudományos szakembereket alkalmazó szervezetek közötti együttműködést. Kiemelt figyelmet fordít a természettudományos tanárutánpótlás biztosítására, hogy a jövő generációi számára is elérhető legyen a magas színvonalú oktatás. Ennek érdekében újjáélesztette Szabó Szabolcs, a fiatalon elhunyt kiváló kémiatanár által elindított Kémia MobilLabor programot, amely elsősorban a vidéki iskolákat célozza meg kísérleti bemutató foglalkozásaival. Az alapítvány a mindennapi oktatást is támogatja a tanseged.hu honlapcsalád segítségével, amely könnyen hozzáférhető oktatási anyagokat, videókat, feladatlapokat és animációkat kínál a pedagógusok számára. További információk az alapítvány szélesebb tevékenységéről az sz2a.hu oldalon találhatók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi

NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Augusztus 16. 09:58, péntek | Helyi

RENDŐRKÉZEN A KIFOSZTÓ

A nyomozók őrizetbe vettek egy nyergesújfalui lakost, aki egy alvó férfit, illetve egy védekezésre képtelen, idős nőt szemelt ki arra, hogy elvegye az értékeiket.