Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Június 25. 09:02, péntek | Életmód

Néhány olyan tétel a matematikából, amit az iskolapad után sem szabad elfelejtened

Néhány olyan tétel a matematikából, amit az iskolapad után sem szabad elfelejtened

Ha már matek, akkor mindenkinek egyvalami jut eszébe: ez pedig az unalom. Talán az egyik leguncsibb dolog a világon egy délutáni matekóra – gondolhatnád azonnal, amikor vége az órának, és kicsöngetnek.

Azonban vannak olyan témakörök, amikkel mindenkinek tisztában kell lennie, aki igazán a magasba szeretne törni, és profitálni a tudásból élete későbbi részeiben.

A legjobb tételek és témakörök

Íme, lássuk, hogy mik a legjobb tételek és témakörök matekból, amiket mindenkinek ismernie kell, aki eredményes szeretne lenni!

Rombusz. A rombusz egy olyan négyszög, melynek minden oldala egyenlő. A rombuszforma a mindennapokban is előjön ám! Ezért az iskolapadból felállva nem érdemes elfelejteni a rombusszal kapcsolatos legfontosabb állításokat és tételeket. Hiszen, hogyan tudnánk másképp egy rombusz alakú kert területét kiszámítani? Különösen a rombusz területszámítása olyan téma, ami nagyon felelősségteljes.

Deltoid. A deltoid egy olyan négyszög, melynek 2-2 oldala azonos hosszúságú. Most gondolj csak bele! Egy jellegzetes tojásformát hogyan fogsz tudni definiálni az ismerőseidnek, ha nem tudod mi az a deltoid? Bizonyos éttermekben deltoid alakúra vágják a hagymát, vagy ha nem, akkor valahogy meg kell mondanod a szakácsnak a kéréseidet. A deltoid területszámítása elemei tétel a matematikában.

Háromszög. Az ókori görögök már azt feltételezték, hogy az egész világ háromszögekből tevődik össze. Ez talán nem is csoda! Hiszen, gondoljunk csak bele. A sík is lefedhető háromszögekkel. Ha parkettázni szeretnél, akkor szabályos háromszögekkel is ki tudsz parkettázni mindent, amit csak ki szeretnél! Akár ki is számolhatod, hogy mekkora egy általános háromszög területe.

Százalékszámítás. A százalékszámítás akár még egy boltos életében is nap mint nap előjöhet. Hogyan kell a teljes egész egy századrészét meghatározni, vagy mondjuk 30 századrészét? Ha a boltban 20%-os akciót hirdetünk, akkor mennyi lesz az új termékek ára? Ezek bizony jó kérdések, és nem mehetünk el mellettük szó nélkül.

Szögfüggvények. Ha mérnöki szakra mész, vagy bármilyen más természettudományos szakra, akkor neked minden bizonnyal tisztában kell lenned a szögfüggvények fogalmával is. Mi az a szinusz és a koszinusz? Hogyan számítható egy tangens? A szögfüggvények alkalmasak arra, hogy a háromszögei szögei és oldalhosszúságai között egyértelmű összefüggést teremtsünk.

Összefoglalás

A matematika – ahogy láthattuk – számos helyen megjelenik a való életben is. Ennek egész egyszerűen az az oka, hogy a világot is a matematika alkotja, és írja le egyértelműen. Nagyon tévedünk, ha azt hisszük, hogy egy jó matematikus nem találhat ki érdekesebbnél érdekesebb állításokat és tételeket.

Címkék: matek, matematika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.