Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Szeptember 02. 09:29, hétfő | Külföld
Forrás: MNO

Nem bírta az elutasítást, savval öntötte le a 16 éves lányt

Nem bírta az elutasítást, savval öntötte le a 16 éves lányt

Laxmi Aggarwal évekig rejtegette sav miatt eltorzult arcát. A decemberi csoportos nemi erőszak után úgy döntött, nyilvánosság elé kell lépnie.

Laxmi Aggarwal nyolc éven át takargatta az arcát, amit egy férfi torzított el, mikor leöntötte savval. Majd a tavalyi, nagy port kavaró csoportos nemi erőszak után döntött úgy, ő is a nyilvánosság elé lép. Rengeteg áldozat állt ki a tömegek elé akkor, az őket ért trauma sokban hasonlít ahhoz, amit én éltem át – meséli a 23 éves lány. Bár Aggarwal nem csatlakozott a tüntetésekhez, úgy véli, az Indián végigsöprő harag bátorságot öntött az olyan nőkbe, mint ő.

Ma már Aggarwal a Stop Acid Attacks (Állítsuk meg a savtámadásokat) elnevezésű kampány arca, melynek célja, hogy összehozza a támadások túlélőit, tájékoztassa az embereket és rávegye a kormányt arra, biztosítson hosszú távú orvosi kezelést az áldozatoknak.

A tavaly decemberi, halálos kimenetelű csoportos nemi erőszak példátlan felháborodást váltott ki India-szerte, végül pedig szigorúbb törvényeket hoztak a brutális szexuális bántalmazások megelőzése végett. Az eset következtében az indiaiaknak szembe kell nézniük a nőket érő egyéb támadásokkal is, melyeket korábban figyelmen kívül hagytak vagy büntetlenül meg lehetett úszni.

Abnormális jelenségek: kukkolás, savtámadás, zaklatás

A márciusban elfogadott törvény szerint bűncselekménynek számít a nők követése, a kukkolás, a savtámadás és a nők nyilvános, erőszakos levetkőztetése, amit főleg vidéken „alkalmaztak” azért, hogy megalázzák őket. Az új törvény szerint tíz évtől életfogytiglanig terjedő börtönbüntetést szabhatnak ki azokra, akiket savtámadás miatt ítélnek el.

Mary John, a Centre for Women’s Development Studies igazgatója Delhiben arról beszélt, hogy még a közelmúltban is gyakori volt az a vélekedés, hogy az áldozatok bujtották fel a támadókat, de ez a hozzáállás mostanra megváltozott. A törvénynek köszönhetően az emberek rákényszerülnek arra, hogy másként tekintsenek a nők elleni erőszakra. Kénytelenek társadalmi, politikai és gazdasági kontextusba helyezni a problémát, illetve tudomásul venni, hogy ezek abnormális jelenségek – véli Mary John.

A legfelsőbb bíróság a múlt hónapban figyelmeztette a kormányt, hogy nem veszik elég komolyan a savtámadásokat. Naponta támadnak meg lányokat ilyen módon az ország különböző pontjain – hívta fel rá a figyelmet a testület. Ezért arra kérték a kormányt, hogy vezessenek be olyan szabályozást, mely szerint csak 18 éven felüliek vásárolhatnának maró anyagokat, megfelelő indokkal. Emellett azt is javasolták, hogy minden áldozat kapjon 6000 dollárt a támadást követő 15 napban orvosi kezelésekre.

„Engem hibáztattak, amiért magamra haragítottam egy férfit”

Aggarwalt 16 éves korában öntötte le savval egy 32 éves férfi, miután a lány többször elutasította a házassági ajánlatát. A sav Aggarwal arcán, mellkasán és kezein okozott sérüléseket. „Elvesztettem a gyermekkorom azon a napon – emlékszik vissza a lány. – Többé nem jártam iskolába, magamra hagytak a barátaim, az emberek pedig folyton megbámultak az utcán. A szomszédok és a rokonok engem hibáztattak, amiért magamra haragítottam a férfit.”

A bíróság később tíz év börtönre ítélte Aggarwal támadóját. A tárgyalás idején a lány csak a bíróságon mutatta meg az arcát, amint kilépett az utcára, fátyollal takarta el sérüléseit. Később azonban arra jutott, ha elrejti a sebeket, az pont olyan, mintha hallgatásba burkolózna. Éppen ezért az utóbbi időben Aggarwal számos érdek-képviseleti találkozón és a médiában is megjelent fátyol nélkül.

A nőjogi aktivisták szerint az Aggarwaléhoz hasonló támadásokat nem szabad elszigetelten kezelni, egy nagyobb viselkedésminta részeként kell azt értelmezni. A savtámadásokat megelőzően a nőket gyakran hosszasan követik vagy zaklatják a férfiak. Indiában a nők követése hosszú éveken keresztül normálisnak számított, a zaklatást pedig az udvarlás részének tekintették. Azt a fajta maszkulin hozzáállást kellene megváltoztatni, hogy a nőnek nincs joga nemet mondani egy férfinak – vélekednek az aktivisták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.