Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Április 14. 14:03, szombat | Belföld
Forrás: mno / Magyar Nemzet

Nem éri majd meg leválni a távhőről?

Nem éri majd meg leválni a távhőről?

Előfordulhat, hogy a távhőről leváló háztartásoknak tovább kell majd fizetniük a meglévő vezetékek után – értesült a Magyar Nemzet.

A lap szombati számában arról ír, hogy információi szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) által a piaci szereplőknek bemutatott távhőfejlesztési cselekvési terv koncepciójának a leválás újraszabályozása is eleme lehet. Az elképzelés mögött az állhat – írja a Magyar Nemzet –, hogy a leválásokkal a távfűtés állandó költségei (amelyek a vezetékek használatából adódnak) megmaradnak, viszont kevesebb fogyasztó között kell azokat elosztani, tehát egy főre nagyobb összeg jut.

A koncepció hangsúlyos eleme a kisvárosok, illetve falvak távhővel való ellátása, valamint a jelenleginél több intézményi fogyasztó bekapcsolása a rendszerbe. A terv szerint ezzel a lépéssel az energiahatékonysági beruházások által kieső eladható hőmennyiség is pótolható lenne. A lap információi szerint az NFM áttekintené a távfűtés kedvezményes áfakulcsát is, és összehangolná azt a támogatási rendszerrel, ami akár azt is jelentheti, hogy nem marad az öt százalékos forgalmi adó.

A tárca bemutatta az erőmű-fejlesztési cselekvési terv elképzelését is. Ebben a legnagyobb újdonságot az jelenti, hogy a tervezet alapján a minisztérium szabályozni kívánja az erőművek tulajdonváltási és leállítási folyamatát. A tervezet összességében az atom-, a megújuló és a szénből termelt energiára alapoz, miközben a földgáz jelenlegi dominanciájának fennmaradását vetíti előre. A két koncepció szakmai vitája után alakul majd ki az NFM végleges álláspontja, amelyet ezután még a kormánynak is el kell fogadnia – hangsúlyozza a lap.

Magyar Nemzet / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.