Városlista
2024. május 24, péntek - Eszter

Hírek

2011. November 24. 06:40, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Nem fognak felébredni az emberek?

Nem fognak felébredni az emberek?

Egy lépéssel közelebb vannak kutatók az álmatlanság gyógyításához, miután felfedezték az enzimet, amely felelőssé tehető azért, hogy felébrednek alvásukból az emberek.

Számolt be amerikai kutatók eredményéről a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

A tanulmány szerint rábukkantak arra a kémiai kapcsolóra, amely felszínessé teszi az alvást és felébreszti az embereket, és amelynek gátlásával pihentető alvást lehetne elérni. „Az alvást, a tudatosságban beálló egyik legtitokzatosabb elmozdulást a biológiai folyamatok, a környezet és a viselkedés közötti igen finom egyensúly szabályozza, ám ennek teljes mechanizmusát még nem értjük” – emlékeztetett Subimal Dutta, a Journal of Neuroscience című folyóiratban ismertetett tanulmány egyik szerzője.

A kutatás célja az alvás sejtszintű szabályozási folyamatainak jobb megértése volt. „Az alvászavarok jelenlegi kezelési módja nem hoz ideális eredményt, ráadásul sok nemkívánatos mellékhatással jár” – tette hozzá Dutta. A kulcsfontosságú enzimek vizsgálata reményeik szerint elvezethet egy specifikusabb, finoman hangolható megközelítés kidolgozásához az alvászavarok kezelésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 23. 18:28, csütörtök | Belföld

Comic Con őrület Budapesten: Rekordszámú rajongó ünnepelte a popkultúrát

Óriási sikerrel zárult a hétvégi Budapest Mastercard Comic Con, amelyre minden eddiginél többen voltak kíváncsiak. A kétnapos eseménysorozaton 25.756 látogató vett részt, amely a tavalyi látógatószám közel kétszerese.

2024. Május 23. 18:01, csütörtök | Belföld

Újraválasztották a 12 éve hivatalban lévő IPOSZ elnököt, Németh Lászlót

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) ma tartotta meg XLII. Tisztújító Közgyűlését, ahol titkos szavazás keretében döntöttek a következő tisztségviselőkről.

2024. Május 23. 15:23, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország jól példázza, hogy milyen előnyökkel jár a kelet-nyugati együttműködés

Magyarország kiváló példája annak, hogy milyen előnyökkel jár a Kelet és Nyugat közti együttműködés, és hazánk ebben a folyamatban a jövőben is szeretne az élen járni

2024. Május 22. 14:03, szerda | Belföld

Robbanás történt Tapolcán, egy társasházi lakásban, az épületet kiürítették

Gázrobbanás történt szerda délelőtt egy tapolcai lakásban. Egy embert kórházba vittek, az épületet, az úgynevezett Y-házak egyikét, kiürítették - tájékoztatta a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője a