Városlista
2023. szeptember 24, vasárnap - Gellért

Hírek

2012. Szeptember 04. 07:43, kedd | Helyi
Forrás: mti

Nem függesztheti fel az esztergomi inkasszót a minisztérium

Nem függesztheti fel az esztergomi inkasszót a minisztérium

A hatályos törvényi rendelkezés alapján a nemzetgazdasági miniszternek nincs hatásköre arra, hogy felfüggessze az Esztergommal szembeni inkasszót – válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn az MTI megkeresésére.

Tétényi Éva (független) polgármester erre reagálva azt mondta, hogy jogilag egyetért a miniszterrel. Szerinte a kérdést megnyugtatóan az rendezhetné, ha a testület élne felterjesztési jogával, melynek hatására a törvényt módosítanák és az inkasszót eltörölnék.

A polgármester a kialakult helyzetet szemléltetve elmondta, hogy szeptember 30-ra félmilliárd forint lesz a város hiánya, ami teljes csődhöz vezet.

Az MTI azt követően kérdezte a minisztériumot, hogy Esztergom képviselő-testülete pénteken egyhangúlag fogadta el azt a határozatot, amelyben az állami inkasszó felfüggesztését kérik a nemzetgazdasági minisztertől.

A kérés indoklásakor több képviselő elmondta, hogy Esztergom a fizetésképtelenség szélén áll, a 733 millió forintos inkasszó felfüggesztésével azonban elérhető, hogy a város alapszinten működjön, és végrehajthassa az adósságrendezést.

Az állam 2011 decemberében a város anyagi gondjai miatt átvette az esztergomi intézményeket, de az önkormányzattól inkasszóval leemeli a működtetési költségeiket, ezért a város költségvetését 1,1 milliárd forintos fedezetlen hiánnyal fogadták el.

Zoltai Dániel fideszes képviselő a képviselő-testületi ülésen azt mondta, a miniszternek joga van az inkasszó végrehajtását felfüggeszteni, és információi szerint törvénymódosítás készül Esztergom helyzetének megoldásáért.

Több hét, mire ez átfut. Az inkasszó felfüggesztésével november végéig lenne pénzünk” - tette hozzá a képviselő.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 22. 21:15, péntek | Helyi

Esztergomban is kiállít az Artézi Csoport

2023. szeptember 9-én nyílt meg a Rondella Galériában a budapesti Artézi Csoport kiállítása, az Eurohíd Alapítvány szervezésében.

2023. Szeptember 20. 09:04, szerda | Helyi

Pölczman Péter fotográfus kiállítása látható a Kapcsolatok Házában

Pölczman Péter fotográfus Tűz és víz című kiállítása nyílt meg a Kapcsolatok Házában, amely 2023. október 29-ig tart nyitva az érdeklődő közönség előtt.

2023. Szeptember 06. 18:11, szerda | Helyi

Tűz volt a Richter dorogi gyártelepén

A dorogi gyártóüzem egyik tetőszerkezetén keletkezett a tűz.

2023. Augusztus 31. 15:21, csütörtök | Helyi

Harmadszor indul útjára a természettudományos mesepályázat

Ha ősz, akkor Richter TETT: harmadik alkalommal is meghirdetik a „Richter TETT: Te és a természettudományok – mesés történetek” elnevezésű mese- és történetíró pályázatot.