Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. November 02. 10:31, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Nem igazságos az állami hitelátvállalással

Nem igazságos az állami hitelátvállalással

Nem ért egyet az állami hitelátvállalással a Polgármesterek a Falukért Egyesület, mert az eddig gondosan gazdálkodókat hozza hátrányos helyzetbe, közölte a megyénk 66 kistelepülése közül 31-et összefogó egyesület .

Maszlavér István elmondta: az állami hitelátvállalással a kormány azon önkormányzatoknak és döntéshozóknak kedvez, akik jelentősen hozzájárultak az ország eladósodottságához.

Az elnök hozzátette, nem tudni, hogy az állam honnan teremti elő a hitelátvállalás forrását, de olyan intézkedéssorozatra is sor kerülhet, amely a költségvetés szintjén valamennyi önkormányzatot, tehát a "vétleneket" is sújtja, "így gyakorlatilag ők is viselik majd az eladósodott, zömmel nagyobb városok felelőtlen gazdálkodásának terheit" - fogalmazott Maszlavér István.

A 31 független polgármesteren keresztül 60 ezer Komárom-Esztergom megyei polgár érdekeit képviselő egyesület vezetője elmondta, kezdeményezik továbbá a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvény módosítását, erről Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét, valamint a térség kormánypárti országgyűlési képviselőit levélben értesítették.

Módosítási javaslatuk egyetlen szó, a "naptári" törlésére vonatkozik, mivel most a jogszabály csak azt teszi lehetővé, hogy az önkormányzatok naptári éven belül, azaz január 1. és december 31. között vegyenek fel folyószámlahitelt, s azt az év végéig törleszteniük kell a pénzintézetnek attól függetlenül, hogy a hitelt mikor vették fel.

Az egyesület azt javasolja, hogy az egy éven belüli visszafizetési kötelezettség a hitel felvételének időpontjától terhelje az önkormányzatokat. Ez nem engedné meg a települések további tartós eladósodottságát, ugyanakkor jelentős segítséget nyújtana a napi pénzügyi nehézségek korrigálásához - ismertette Maszlavér István.

Orbán Viktor miniszterelnök október 27-én jelentette be, hogy 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT