Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2016. Augusztus 02. 13:25, kedd | Helyi
Forrás: InfoEsztergom.hu

Nem kapnak melegételt az esztergomi kórház betegei

Nem kapnak melegételt az esztergomi kórház betegei

Nincs biztosítva az étkeztetés az esztergomi kórházban, miután az élelmezési cég kérésére szerződést bontott az intézmény és a társaság. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szerint hétvégéig megoldódik a probléma.

Körlevélben tájékoztatta betegeit a Vaszary Kolos Kórház, hogy nem tud az intézmény melegétkezést biztosítani. A kórház ugyanis az élelmezési cég kezdeményezésére szerződést bontott a társasággal.

Várhatóan hétvégéig megoldódik a kórház étkeztetési gondja – ezt már az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) közleményben fejtette ki:

Az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban az eddig az élelmezést biztosító Hungast Zrt. kezdeményezte a szerződés felbontását, majd végül közös megegyezéssel szűnt meg a szerződés.

Az intézménynek más módot kellett találnia a betegélelmezés biztosítására.

A Hungast Zrt. rendkívül rövid határidővel vonul le a kórházból, a jelenlegi átmeneti időszakban, amíg a Hungast Zrt. a szereléseket, kibontásokat be nem fejezi - a kórház főigazgatójának tájékoztatása szerint ez egy hetet jelent – az intézmény hideg élelmet biztosít a betegeknek.

Mivel A Hungast Zrt. gyakorlatilag a konyhát teljes egészében leszereli, szükség van azon műszaki feltételek megteremtésére, amelyek lehetővé teszik, hogy a továbbiakban tálalókonyha működhessen. Nem a kórház vezetésén múlik, hogy a szerződésben vállalt határidőt betartsa, de bízunk abban, hogy a Hungast Zrt. hétvégére visszaadja a konyhát az intézménynek.

A hideg élelmezés keretében a pépes étrendet igénylő betegeknek speciális tápszert, joghurtot és magas kalóriatartalmú, kenyérre kenhető táplálékot biztosítanak, amelyet dietetikus állít össze a betegek betegségének megfelelő módon. A hideg élelmezésnél sem egyszerű szendvicset kapnak a betegek, hanem dietetikus által összeállított, speciális szendvicseket, gyümölcsöt.

A továbbiakban – augusztus 8-tól – egy tatabányai cég főz meleg élelmet a betegeknek, amellyel – várhatóan körülbelül két hónapig – mikrózható, egyszer használatos műanyag edényekben tálalva tudja megoldani az intézmény, majd a tálcás rendszer visszaállításával az eddig megszokott módon folytatódik a betegélelmezés.

Az esztergomi Vaszary Kolos Kórház mindent megtesz azért, hogy a betegek számára a lehető legkevesebb kényelmetlenséget, kellemetlenséget okozzon a betegélelmezést eddig biztosító cég levonulása és annak következményei – hangsúlyozza a közlemény.

A hírrel kapcsolatban Romanek Etelka polgármester is megszólalt:

"Megdöbbenve értesültem a sajtóból, hogy az étkeztetést biztosító cég és a kórház közti elszámolási vitának a betegek látják kárát, miközben korábban mindkét fél arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy sikerül közösen megoldaniuk a problémát.

Esztergom Városa évek nem fenntartója a kórháznak, ugyanakkor az elmúlt két évben jelentős támogatást nyújtott a Vaszary Kolos Kórháznak, tekintettel arra, hogy mind Esztergom, mind a térség települései számára fontos az intézmény működése, hiszen a legközelebbi kórház Tatabányán, illetve Budapesten található.

2015-ben Esztergom önkormányzata összesen 131 millió forint támogatást nyújtott a Vaszary Kolos Kórháznak, 2016-ban pedig 107 millió forinttal támogatták az intézmény működését. Ez a támogatás már-már erőn felüli az önkormányzat részéről, ezért különösen elkeserítő, hogy ennek ellenére ilyen előfordulhatott.

A történtek nemcsak a Vaszary Kolos Kórházat, hanem Esztergomot is megbélyegzik, ezért kértem az intézmény vezetését, hogy írásban tájékoztasson az előzményekről, a jelenlegi helyzetről, valamint arról, hogy milyen módon és főképp mikor tudják biztosítani a melegétel-ellátást" - fejtette ki közösségi oldalán a polgármester.

Kapcsolódó cikk:
Újra kapnak meleg ételt az esztergomi kórház betegei

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.