Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Február 11. 08:13, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Nem lesz könnyű a hétvége

Nem lesz könnyű a hétvége

A hétvégén elsősorban a déli megyékben lehet számítani jelentősebb mennyiségű havazásra, de ettől eltekintve nem várható változás az időjárásban, továbbra is marad a hideg tél, erős fagyokkal.

Közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa pénteken az MTI-vel.

Gaál Áron elmondta, hogy a déli, délnyugati határvidéken nagyjából 10 centiméter, majd vasárnap újabb 5-8 centiméternyi friss hó hullhat. Az északi területeken csak kisebb hószállingózás valószínű, 1-2 centiméter hó eshet. A fővárosban sem várható jelentős mennyiségű hó.

Szombatra virradóra a vastagabb hóval borított helyeken mínusz 20, de máshol is mínusz 12, mínusz 17 Celsius-fok várható. Napközben mínusz 3, mínusz 10 fok lehet. Vasárnap a legalacsonyabb értékek mínusz 10, mínusz 17 fok körül alakulnak, délután 0, mínusz 8 fok valószínű.

Kevés napsütés

A jövő héten átmenetileg kevesebb helyen lehet csak számítani kisebb mennyiségű havazásra, de borult lesz az ég, kevés napsütés várható. A jövő héten is erős éjszakai fagyokra kell készülni, de a sok felhő miatt némileg enyhébb lesz az idő, éjszaka mínusz 10 fok körül, nappal 0, mínusz 7 Celsius-fok körül alakul a hőmérséklet – mondta a meteorológus.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjának információi szerint szombatra Komárom-Esztergom és Veszprém megye kivételével az ország valamennyi megyéjében citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést rendeltek el az extrém hideg, illetve hófúvás miatt. A február eleje óta tartó rendkívüli hidegben folyamatosan emelkedik a kihűlés okozta halálesetek száma.

Debrecen-Nagymacs közelében egy tanyánál találtak egy 55 éves férfira, akinek a halálát kihűlés okozta. A Győr-Moson-Sopron megyei Bezenyén egy 75 éves asszonyhoz 47 éves fia hívott segítséget, akiről később kiderült, hogy anyja 51 éves vejével rendszeresen italozott, a lakásba pedig nem fűtöttek be. A kihűlt asszonyt a mentők a mosonmagyaróvári kórházba szállították, ám az életét már nem sikerült megmenteni. A nő fia és veje ellen halált okozó segítségnyújtás elmulasztása miatt indult eljárás.

Szolnok megyében egy hajléktalan férfi volt az idei tél harmadik áldozata. A Jász-Nagykun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta: az 55 éves férfi holttestére kilenc óra körül egy kutyát sétáltató környékbeli lakó figyelt fel Szolnok belvárosában, a Zagyván átívelő gyaloghíd alatt. A Jász-Nagykun-Szolnok megyében kihűlés miatt elhunytak mindegyike férfi, az elmúlt másfél hétben érte őket a halál.

A Zala megyei Pákán, fűtetlen házából csak úgy tudtak kimenteni egy lázas beteget a rendőrök, hogy felfeszítették az ágyban fekvő férfi házának ajtaját. A beteget a Zala Megyei Kórház sürgősségi osztályára szállították.

Mínusz 20 fokban, 40 centis hóban gyalogolt az a négy algériai állampolgár, akit péntekre virradó éjszaka fogtak el a kiszombori határrendészek; a járőrök az átfagyott határsértőknek takarókat és forró teát adtak, de ketten fagyási sérüléseket szenvedtek, őket a mentők a makói kórházba szállították. Az algériai állampolgárok ügyében idegenrendészeti eljárás indult.

Megtelt a menhely

Megtelt a szekszárdi Állat- és Természetvédő Alapítvány kutyamenhelye, ahová a rendkívüli hidegben a szokásosnál több gazdátlan állatot vittek be. A kétszáz férőhelyes menhelyen most 196 állatot gondoznak – mondta Fiáth Szilvia, az alapítvány elnöke az MTI-nek. Az elmúlt egy hónapban 30-40 kutya érkezett, aminek egyik oka a hetek óta tartó hideg. Ilyenkor sokkal több bejelentés érkezik a sorsukra hagyott állatokról, és lényegesen kevesebb kutyát fogadnak örökbe. Míg nyáron egy hétvégén 8-10 állatot is elvisznek új gazdáik, januárban jó, ha egyet-egyet. Az elmúlt hétvégén egy állatért sem jelentkeztek – mondta az alapítvány elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.