Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Június 26. 08:00, hétfő | PR
Forrás: (x)

Nem túl drágák az esztergomi ingatlanok

Nem túl drágák az esztergomi ingatlanok

Tavaly az ingatlanpiacon tapasztalható átlagárak 14%-kal meghaladták az előző év árszínvonalát, ezzel a nominális árszint túlszárnyalta a 2008-as csúcsot.

A területi elszakadás továbbra sem mérséklődik, a fővárosban 2016-ban éves szinten 23%-kal, az ország többi városában 8-12%-kal emelkedtek a meghirdetett ingatlanok átlagárai, míg a községekben alig 2%-os volt a változás, vagyis az árolló tovább nyílt.

Több mint háromszoros az árkülönbség

A megyék közül Nógrádban és Somogyban csökkenés érvényesült, Budapesten, Fejér, Komárom-Esztergom, Tolna, Vas és Hajdú-Bihar megyében pedig az országos átlag feletti volt a növekedés mértéke. A legdrágább terület továbbra is Győr-Moson-Sopron 256 ezer forintos átlagos négyzetméterenkénti árakkal, míg Pest és Hajdú-Bihar megye a 200 ezres, Vas, Somogy és Fejér megye pedig a 175 ezres szintet sem érik el. A legalacsonyabb árak Nógrádban és Borsod-Abaúj-Zemplénben tapasztalhatóak, előbbi a 70 ezer Ft/m2, utóbbi a 120 ezer Ft/m2 átlagárat sem éri el. A központi városok közül Tatabánya árszintje ugrott a legnagyobbat – mintegy 20%-ot - a tavalyi év során, vidéken a legkiemelkedőbb árszínvonal Győrben mutatkozott, de Debrecenben, Kecskeméten, Székesfehérváron, Veszprémben és Szombathelyen is 200 ezer Ft/m2 ár felett találnak gazdára az ingatlanok.

Mérsékelt drágulás Közép-Dunántúlon

A piaci elemzők a tavalyi évben már az áremelkedés mérsékelt ütemét figyelték meg, amely az idei év első harmadában sem állt meg. A népszerűbb területekre továbbra is a jelentősebb bővülés, míg a kevésbé kedvelt településekre a stagnálás vagy csökkenés jellemző, amit nemcsak az árak változása, hanem a forgalom is tükröz. A közép-dunántúli régió viszonylatában kiemelkedő volt a drágulás – 9%-os – a komáromi ingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árainak tekintetében, ezt követte az esztergomi és a tatabányai ingatlanpiacon tapasztalható – 6-7%-os – változás. Ezzel párhuzamosan Dunaújvárosban és Pápán szinte alig mozdultak – 1-2%-kal emelkedtek – a meghirdetett ingatlanok átlagos Ft/m2 árai.



A lakóingatlanok átlagárainak változása 2017 első harmadában az ország közép-dunántúli részén

A Komárom-Esztergom megyei ingatlanárak a hazai ingatlanpiacon közepesen magasnak számítanak, az egyes városok és típusok között azonban itt is érzékelhetőek az eltérések. Az Esztergomban eladó családi házak átlagos négyzetméterenkénti árai megyei szinten kiemelkedőek, a Komáromban, Oroszlányon és Tatabányán meghirdetett házakhoz képest 12-32%-kal borsosabb, a Tatán elérhető társaiknál ugyanakkor 4%-kal kedvezőbb az árszínvonal. Hasonló tendencia érvényesül a lakáspiacon is: Tata árai kiemelkedőek, a térség más városaihoz képest 20-63%-kal magasabb átlagos Ft/m2 árakkal találkozhatnak az érdeklődők. A tatai tégla-, illetve panellakások esetén érvényesülő 380 ezer forintos, illetve 227 ezer forintos négyzetméterenkénti áraknál kedvezőbbek az Esztergomban, Tatabányán és Komáromban eladásra kínált lakások átlagárai, ami a téglalakások esetén 180 és 233 ezer forint, a panelépítésű társaiknál pedig 171 és 206 ezer forint között alakul.



Átlagos ingatlanárak Közép-Dunántúl egyes városaiban (2017 májusi adatok alapján, Ft/m2)

Érett szakaszba lépett a piac

A szakértők azon a véleményen vannak, hogy a magyar ingatlanpiac az idei évben belépett az érett szakaszba, amit a bővülő árak mellett a tömegesen beinduló építkezések jellemeznek. Az építkezési kedv nagymértékű – éves viszonylatban 157%-os – emelkedése mellett számolni kell a projektek csúszásával, így az új lakások piacra kerülése elsősorban az év második felétől várható.

Forrás: Ingatlannet.hu

Címkék: ár, esztergom, ház, ingatlan, lakás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.

2024. Április 05. 22:16, péntek | PR

Teljes energiafüggetlenség napelemekhez kapcsolható telepíthető áramfejlesztőkkel

Az energiaellátás fennakadásmentes biztosítása ma már alapvető igény, melynek érdekében a technológiai fejlődés és a környezettudatos gondolkodás egyre inkább összefonódik.